Трън: Ждрелото на река Ерма – Скален параклис Св. Петка – Гигински манастир

Категория България
Месец Август

Дата: 08-09.08.2020 г

Цена: 159 лв.

Ерма, близо до Трън. Най-дългата в страната пещера „Духлата“ до село Боснек във Витоша освен природни красоти крие и много тайни, предизвиква фантазията за фантастични предания. Близо до нея е удивителният извор „Живата вода“ , какъвто има само още един в Европа, а на хълма Бърдото до град Брезник от земните недра блика „желязна вода“. Културните паметници са култови места и храмове, запазени до днес от най-дълбока древност, Средните векове, а някои възкръснали за нов живот. Списъкът е относителен, но покрай акцентите има и други човешки достояния – материални и нематериални, които си заслужават да бъдат видени от днешните поколения.

Програма:

Отпътуване в 6.00 ч. от Варна, ул. Антим 1. Разстоянието което ще изминем до първия ни обект е 450 км. Спирки по пътя за почивка по интереси.
Ранен следобед пристигане в  Гигинския манастир “Св. Св. Козма и Дамян”. Мястото около Гигинския манастир е  много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

Малко са манастирите с толкова превратна съдба през вековете. От 11-12 век и през Второто българско царство е силен стълб на вярата в целия район. Оцелява и след османското нашествие и по това време се налага като средище на обществения живот на българите от съседните околии – Брезнишка, Софийска, Радомирска.
Манастирската обител е подпалена и запустява през 18 век. Отново възкръсва и отново е унищожена вече в по-нови времена, превърната в обори за животни. Истинското Възкресение на манастира започва през 2007 г. Ще бъдете свидетели на истинското му Преображение с упорития труд, вяра, много предприемчивост, ум и Божествена подкрепа на хора, посветили живота си на това дело.

Свободно време за разглеждане на манастира, църквата ,време за снимки и посещение на манастирските магазинчета. Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е всичко тук е впечатляващо.

Отпътуване за Трън. Посещение на Скален параклис „Света Петка”–  или Храма на чудесата,както го наричат местните хора, който пази историята на една светица, превърнала се в легенда със силната си вяра. В скалната църква още могат да се видят отпечатъците от нозете и, останали в пепелта, когато побягнала от турците. Според една легенда в пещерата, където Света Петка се скрила, гонена от неверниците, още се пазят отпечатъци от дланта и от краката ѝ и една вкаменена питка. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите влезли в пещерата. За щастие Света Петка видяла по дима на запаления огън че има и друг изход и избягала. Когато преследвачите посегнали към питката, тя се вкаменила. В пещерата се стичат малки капки вода, за които се счита, че са лековити. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена.

Отпътуване към хотела. Настаняване. Нощувка.

2 ден

Трънското ждрело на река Ерма е описано от Иречек, когато е минавал по тези места, а Щастливеца – Алеко Константинов при вида му възкликва с възхищение:”Какво, Швейцария ли?”.

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към Трънското ждрело на река Ерма – приказка от скали и вода, която спира дъха. Разходка в най-интересния участък на ждрелото, където водите на реката образуват скоклив водопад и красиви каскади между двете величествени канари – Манастирището и Жилав камък.
Свободно време.

Рядък дар от природата е и изворът с желязна вода на хълма Бърдото над Брезник.
Местността около него е благоустроена, самият извор е каптиран и мястото е привлекателно за посещения. Минералната вода е богата на железни и сулфатни йони. С ценните си физико-химически и физиологически свойства железният минерален извор притежава лечебни качества, които и днес привличат болни и здрави. На цвят водата е жълтеникаво-ръждива, а вкусът ѝ е метален, стипчив. В миналото желязната вода в Брезник е била издигната в култ, а до Балканската война я наричали “светата вода”. Брезнишката желязна вода е призната и в чужбина. През 1907 година тя е била отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон.
Природозащитници имат опасения, че изворът може да пресъхне, защото в райна е дадена концесия от държавата за добив на злато по подземен способ. В близост до извора има хотел и модерна хижа.
Посещение на извора “с желязната вода” и храма “Св. Петка” – архитектурно-художествен паметник на културата със запазени уникални стенописи. Дворът на църквата представлява истински археологически музей. Сред многото артефакти могат да се видят стари каменни кръстове, някои от които с интересна пластика.
Вниманието привличат и мраморните плочи, орнаментирани с розети и кипариси.

Отпътуване към Варна. Пристигане късно  вечерта.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ТРАНСПОРТ с туристически автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в гр. Трън или региона
 • Посещение на всички обекти по програмата
 • Екскурзовод по време на пътуването
 • Туристическа застраховка
 • Пътни такси и паркинги

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • ОБЯД
 • Вечеря
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Посещение на обекти, които не са включени в програмата

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

Забележка:

 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете фенерче или челник.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100002625, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: