Тридневна екскурзия до Седемте Рилски езера,Самоков и Паничище

Категория България
Месец октомври

Дата: 02-04.10.2020 г

Цена от Варна: 148 лв.

Цена от Шумен:142 лв.

Цена от Велико Търново:127 лв.

Програма:

1 ДЕН   Отпътуване от Варна,ул. Антим 1 в 07.00 ч. от Шумен (пети километър) в 08.00 ч.,Велико Търново (бензиностанция OMV моста на Болярка) в 10.00 ч.

Редовни почивки по маршрута.

Пристигане в Самоков.В миналото града е бил тясно обвързан с търговията на железария.От началото на 14 век до наши дни,местното население се занимава с обработване на руди.Сред забележителностите на Самоков е и Голямата Чешма,която датира от 1662 г. Църквата “Св. Никола” е издигната през 1859-1860 г.,когато християните в Турция получили известна религиозна свобода.Интерес представлява и храма “Рождество Богородично” която е най-старата църква в град Самоков.

Отпътуване за Паничище -едно от най-красивите места в Рила.Градът носи името на езеро,което има формата на паница.Интересно е,че то не намалява никога нивото си.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН Закуска.Отпътуване за хижа Пионерска откъдето ще се качим на лифт за Седемте Рилски езера и хижа”Рилски езера”.Маршрута за обиколка на езерата е около 3 часа.Името на всяко от седемте езера отразява някоя особеност на съответното езеро.Езерото,което е разположено на най-голяма надморска височина,носи името Сълзата заради прозрачността на водите.Следващото по височина на разположение е Окото (наричано още Сърцето),което е с приблизително овална форма.Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България.Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група.Четвъртото езеро е Близнака-то е най-голямото по площ от седемте.Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове.Най-плитко е Рибното езеро-на североизточния му бряг се намира хижа “Седемте езера”.Най-ниско разположено е Долното езеро,от което води началото си  река Джерман. Легендата за седемте рилски езера разказва,че преди хиляди години,когато на земята още нямало хора,в планината Рила живеели двама великани-мъж и жена.Те се обичали безумно и боготворели красотата и уюта на своя дом.

Домът им бил толкова привлекателен,слънчев,топъл и уютен,че нямало как да не очарова всяко живо същество,а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.За нещастие,един ден зли сили минали покрай техния дом.Като зърнали това красиво място,завидели на семейното щастие на великаните,ядосали се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги.Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове.Страшни земетресения разтърсили земята.Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка,всяко малко поточе или цвете,бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили.Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай.В една тежка битка младият великан паднал убит.Доволни от своята победа,злите сили си тръгнали,оставяйки след себе си разчупени скали,опропастени долини и една съсипана от скръб жена.Мъката на младата вдовица била толкова голяма,че сълзите и бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините.Леели се и се събирали в доловете,докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Връщане пак с лифта.Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Сапарева баня-градът с единствения гейзер у нас и в Европа със 103 градуса на водата.В местността Кременик се намира праисторическо селище,където са открити много археологически находки,доказващи,че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит.Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа.Най-старото известно име на града е Германея -“герм”означава “горещ”.Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори.Други предполагат,че Герман е бил тракийски бог на светкавиците и гръмотевиците.

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност,които свидетелстват,че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града-вечерта.

Офертата включва:

 •  Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Транспорт до хижа Пионерска;
  • 2 нощувки със закуски в Паничище;
  • Екскурзоводско обслужване.
 • Застраховка за лица до 69.99 г.

Офертата не включва:
• Билет за лифт при посещение на Седемте Рилски езера
– Еднопосочен – 12лв;
– Двупосочен – 20лв.

 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден
 • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100002625  гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: