Тридневна екскурзия до Етъра,Шипка,Казанлък и Стара Загора

Категория България
Месец ноември

Дата: 05-07.11.2021 г.

Цена: 125 лв.

 

Маршрут: Варна-Етъра-вр.Шипка-Казанлък-Стара Загора-Варна

Програма:

1 ДЕН   Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по пътя.

Посещение на Дряновски манастир – сред 10-те най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена.

На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането.

През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.

Манастир „Свети Архангел Михаил” е един от центровете за подготовка на Априлското въстание (1876 г.) за освобождение от османско владичество. При разгрома на въстанието манастирът отново е разрушен. Скоро след това е частично възстановен и на 3 април 1877 г. главният му храм е тържествено осветен.

Отпътуване за Етъра – единственият по рода си музей у нас, в който народният бит е не само съхранен, но и осъзнаван като основната отличителна черта на българина.

Посещение на връх Шипка.Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Голям бронзов лъв – символ на българската държава – пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода.

Отпътуване за Казанлък – центърът на розовата долина.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Стара Загора.Разглеждане на града-от праисторическия дом почни напълно запазен, през римския форум по който може да се разходите до паметниците на бойната слава  – всичко е интересно, всичко заслужава внимание. Наричат Стара Загора „града. на липите“  или града на правите улици. В Освободителната война целия град изгаря и затова сега е нов,  построен по общ проект с красиви и широки улици. Тук, обаче от най- древни времена е кипял човешки живот. На мястото на днешния млад град се намират единствените в Европа запазени неолитни жилища от 8 хиляди години преди новата ера. В самия център на града може да се разходите по автентична римска улица на Августа Траяна и да седнете на скамейките на римския амфитеатър и  ако имате въображение да погледате гладиаторските игри от 3 – 2 век преди н.е.

Тук в Стара Загора е и реставрираната Ески джамия – със сбъркания вход и с изумителния купол без вътрешни подпори! Такъв има в Европа само още един – във Флоренция! Този паметник на културата е уникално съчетание на езически храм, средновековна християнска църква със запазени стенописи от 10 век и мусюманска джамия от 1 140г Може би единния и всемогъщ Бог на всички хора я е запазил от пламъците на пожара и разрушенията на войната – само нея, единственна оцеляла сграда от целия град! Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН  Закуска.Освобождаване на хотела. Ще посетим Мемориалния  комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“, издигнат в памет на българските опълченци, сражавали се за освобождението на Стара Загора, под командването на подполковник Калитин. Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в Казанлък;
 • 1 нощувка със закуска в Стара Загора;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Дряновски манастир;
 • Посещение на Етъра (без включена входна такса);
 • Посещение на връх Шипка (без включена входна такса);
 • Посещение на Ески джамия;
 • Посещение на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ (без включена входна такса);
 • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: