Празник на Еленския бут

Категория еднодневни
Месец ноември

Дата:11.11.2023 г

Цена от Варна и Шумен: 55 лв.

Цена от Добрич: 68 лв.

Отпътуване от Добрич в 05:30 ч (от стоматологията), от Варна (ул. Антим I) в 06:30 ч и от Шумен (Пети километър) в 07:30 ч. Кратка почивка по пътя. Пристигане в китното градче Елена, разположено в Еленския Балкан и в красивата долина на Еленската река. Пешеходна разходка и разглеждане на забележителностите на града – архитектурно-исторически комплекс Даскаловницата (Еленското класно училище за подготовка на учители, създадено през 1843г от Иван Момчилов), Часовниковата кула, изградена през 1812г и е паметник на културата, църквата “Успение Богородично”, построена през 1837г на мястото на стар параклис, в чийто двор се намира и най-старата църква в града, “Св. Никола”, построена през 1804г, Камбуровия хан от XIX век, където посетителите могат да видят етнографска експозиция.

Свободно време за участие в Празника на Еленския бут, пресъздаващ стара традиция по този край, когато по Димитровден стопаните са изнасяли на показ вкусни мезета по време на този Фестивал. Жителите и гостите на празника ще могат да премерят сили в надпревара за най-голям бут, най-вкусен бут, най-майсторско рязане на еленски бут, най-весела касапска история, най-як балканджия. Куп награди, разиграни в томбола, очакват най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.

Примерна програма на празника:
• 10:30ч: Начало на празника – пресъздаване на еленската традиция “Пърлене на прасе над трап”;
• 11:30ч: Официално откриване;
• 12:30ч: Фолклорна програма;
• 13:00 – 18:00ч: Забавна програма (състезания, игри, конкурси, езда, стрелба с лък и творчески работилници).

Офертата включва
• Транспорт с комфортен туристически автобус от Шумен, Варна, Добрич;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута;
Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.
Офертата не включва:
  • Медицинска застраховка за лица над 65 г.- 2 лв.
  • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010004374 гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: