По пътя на Свети Андрей

Категория чужбина
Месец Август

Дата: 22.08.2021 г.

Цена: 42 лв.

 

Програма:

Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 06:00ч. Продължаваме за Силистра и преминаваме през ГКПП Силистра. Първата ни спирка на румънска територия е манастирът Дервент в село Остров, където се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Тя била собственост на жена от Румъния, която спряла за поклонение в манастира, по пътя си към северна Добруджа на светеца, а посетителите често сядат на камъните, за които смятат, че имат лечебна сила. В църквата на манастира Дервент има и чудодеен камък от първия храм, построен на това място преди две хиляди години. Вярващите коленичат пред него, докосват го, молят се и му споделят болките си. Разказват, че камъкът поемал всичко това и растял, а хората оздравявали! Свободно време за разглеждане на манастира.

Следващата ни спирка е манастира посветен на Св. Андрей Първозвани в село Йон Корвин. Считана за ядрото на румънското християнство, пещерата на св. Апостол Андрей е най- старата християнска църква в Румъния. Археологическите открития потвърждават, че тази пещера е била мястото, където апостол Андрей е живял известно време, насърчавайки християнството. В ниша има издълбано легло в камък и легенда разказва, че апостол Андрей е лежал там. Две църкви са построени в непосредствена близост до пещерата. Счита се, че светецът е живял в скалната ниша край с. Йон Корвин, която е открита през 1940г. Историята е свързана с това, че след като Христос дава нареждане на своите апостоли кой в коя посока да поеме, за да разнася божието слово, то дестинацията към днешните румънски и български земи се пада на св.Андрей. Пещерата е пълна с икони на светеца, а посетителите често сядат на камъните, за които смятат, че имат лечебна сила. За румънците това място е толкова важно, че по време на Втората световна война, за да го съхранят, те го заравят.

Следва посещение на монумента на император Марк Улпий Траян в село Адамкисли – единствения запазен монумент от римско време в Европа. Той е посветен на победата на императора над даките през 102 година. Край монумента е изграден приятен парк, а на самият монумент има изобразени сцени от победите на императора.

Пътят ни продължава към морето все по равната и плодородна земя. Преминаваме през райони важни за всеки българин и за варненци най- вече. По време на Първата Световна война тук са проляли кръвта си много български воини, най вече от Варненския Осми Приморски полк- завоя на р Черна, Негру вода…как ли са воювали в тази необятна равнина… За жалост и за срам тук няма нито един наш паметник, нито един кръст… Само вятърът вее неспирно и засипва костите им. Стигаме до Мангалия – посещение на магазин Кауфланд.

Прибирането е през Дуранкулак. Пристигане около 20:00ч.

Офертата включва:
• Транспорт с комфортен туристически автобус от Варна;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута;
• Посещение на манастира Дервент в село Остров;
• Посещение на пещерата, посветена на Свети Андрей, в село Йон Корвин;
• Посещение на магазин Кауфланд в Мангалия.

  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г;

Офертата не включва:

  • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв.
  • Разходи от личен характер;

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален бройтуристи: 7 дни преди датата на отпътуване

 Необходими документи: лична карта / задграничен паспорт със шест месечна валидност от датата на отпътуване: няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер , 03700100003201 гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: