Под крилото на Балкана-екскурзия до Карлово,Калофер,Сопот и Копривщица

Категория България
Месец октомври

Дата: 06-08.10.2023 г.

Цена от Варна: 175 лв.

1 ден     Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.от Шумен (пети километър)08.00 ч.

Първата ни спирка е Казанлък където ще посетим Казанлъшката гробница.Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно на 19 април 1944  година под могилен насип от войници, които копаели окоп. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. В камерата са открити останки от мъж и жена, в коридора пред камерата с кости на кон. В могилния насип са открити керамични и обредни съдове, както и части от златни украшения. Поради това, че в гробната камера са намерени незначителен брой предмети се смята, че е била ограбена още в древността.

Ще разгледаме и „Музея на розата”- единствен по рода си  открит през 1967.

Музеят  има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три пространства. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. Това е свързано с тежък момент в историята на българското розопроизводство, когато се появява т.нар. ‘тереше’ – фалшификат на истинското розово масло. Под заплахата за сриване на репутацията на българското розово масло като най-доброто в света, лабораторията на Христо Яръмов се явява успешен опит за осуетяване на тази вредна практика.

Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло (конкума), който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него.

Продължаваме за Сопот-родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Там той прекарва детството и юношеството си, оставили най-дълбоки следи в жизнения и творческия му път.

Името на града произлиза от праславянската дума „сопотъ“ – шумящ поток, извор. При нашествието на османците в края на XIV век те наричат града Узун шехир (т.е. Дълъг град), тъй като трите му квартала са се разпростирали на разстояние от около 10 km.

Отпътуваме за Копривщица – люлката на освобождението. Със своите калдъръмени улички и с боядисаните в ярки цветове къщи, възрожденско то градче,ви приветства  да се върнете назад във времето, когато сме се борили за свобода и независимост!

Настаняване в хотела.Нощувка.

2 ден   Закуска.Пешеходна обиколка на Копривщица. Със своите калдъръмени улички и с боядисаните в ярки цветове къщи, възрожденско то градче,ви приветства  да се върнете назад във времето, когато сме се борили за свобода и независимост!

Градът е родно място на някои от най-големите имена на България. Тук са родени Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски  и редица други големи наши дейци в разнообразни сфери. На копривщенския мост „Първа пушка“ е и мястото, където избухва Априлското възстание.

Ще посетим Дебеляновата къща паметника на майка му, все така очакваща своето дете, къщата на Тодор Каблешков,мостчето на първата пушка.

Свободно време .Нощувка.

3 ден  Закуска.Освобождаване на хотела.

По пътя ще посетим Калофер – „Ботевия град”. Името му не се среща в античната или средновековната история на нашите земи. На това място някога е имало гъсти, непроходими и необитаеми гори. Западно, в долината на Бяла река, е бил старият Звъниград, от който не е останала и следа. За оказана съпротива турците заличили града, но гордите му и упорити защитници останали непокорени. Дружина от 40 юнаци, начело с Калифер войвода, дълго бродила из района, защитавайки събратята си и всявайки ужас сред османлиите. Турците били безсилни да се справят и затова султанът разрешил на войводата да се засели с момчетата си в гората, като им дал привилегии на дервенджийско село. Хайдутите откраднали моми от Сопот, който се славел с хубавиците си, и така възникнал Калофер.

Ще посетим   родната къща на Поета , Девическия манастир от 1700г.

Отпътуване за Карлово – градът на Левски. Тук ще разгледаме къщата – музей Васил Левски .Разходка по центъра на града.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • 2 нощувки със закуски в Копривщица,хотел  2*или подобен;
 • Посещение на Казанлък (без включени входни такси на обектите);
 • Посещение на Сопот ;
 • Посещение на Калофер;
 • Посещение на Карлово;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти :
 • Музей на розата: 6 лв.за възрастни,2 лв.за ученици и студенти;
 • Казанлъшка гробница – 6 лв за възрастни;
 • Къща – музей”Димчо Дебелянов”,къща-музей „Тодор Каблешков”,къща-музей „Лютова къща”,къща-музей”Георги Бенковски” и къща –музей”Любен Каравелов”- (цена за петте къщи-музеи)-6 лв;
 • Къщата на Христо Ботев – 4 лв.за възрастни,2 лв.ученици и пенсионери;
 • Къща –музей на Васил Левски- 4 лв.за възрастни,2 лв.ученици и пенсионери
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

 

 Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010003745  гр. Варна.

 

 

 • Дни Място Времетраене: