НИКУЛДЕН Е! ТРАДИЦИЯТА ПОВЕЛЯВА…. ИЛИ НА НИКУЛДЕН В ТУТРАКАН

Категория България
Месец декември

ДАТА: 06.12.2020 г.

ЦЕНА: 35  лв.

Възстановка на стар рибарски обичай показват на Никулден в Тутракан. Денят ще започне с празнична литургия в храм „Св. Николай“ от 9 часа, водена от епископ Тихон, викариен епископ на патриарх Неофит. Между 9 и 10 часа в Общинския център за извънучилищни дейности ще бъде представена кулинарна изложба от конкурса „Никуденски пълнен шаран по традиционна нашенска рецепта“. Ястията ще бъдат оценявани от професионално жури. Награждаването ще се състои от 12.30 часа. От 11.30 часа от лодкостоянката ще потегли линийно шествие до берга на река Дунав където ще бъде извършен водосвет за благополучието на рибарите, гостите и жителите на община Тутракан. В 12.00 часа е предвидена възстановка на стар рибарски обичай- „избиране на ватаф“.

Програма: 

ВАРНА – ДОБРИЧ – ТУТРАКАН – СИЛИСТРА
В 7.00ч отпътуване от ул. Антим 1 гр. Варна / в 8.00ч. от гр. Добрич към Тутракан. Пристигане в град Тутракан. В деня, когато празнуват всички рибари, в Тутракан създават възстановка на един стар рибарски обичай – избиране на т.нар. ватаф. Това е главатарят на рибарите, който още от Средновековието майсторите на въдицата си избират, за да ги води през годината. Това обикновенно е рибарят, който е направил най-добрият улов на риба през последната година. В началото на ХХ век в Тутракан има над 5000 рибари, а на рибарския пристан е било възможно да се видят над 1000 лодки. Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене” е единствен в страните по поречието на р. Дунав! Създаден е, за да съхрани богатата материална и духовна култура и бита на българите от крайдунавските рибарски селища. Сградата на музея е паметник на културата от началото на ХХ в. Свободно време за разглеждане на
крепостта Трансмариска, определена за едно от Чудесата на България . Името на крепостта означава „Селище зад блатата”. По време на археологически разкопки са открити части от северната стена – замък с две четириъгълни кули и друга част от южната стена. Разглеждане на архитектурен комплекс „Рибарска махала”. Това е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Рибарската махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. Посещение на музейната експозиция на Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”. Време за обяд.
Отпътуване от Тутракан.
Пристигане в Силистра, античния Дуросторум и средновековния Дръстър. Разположен е на десния бряг на р. Дунав и бележи границата с Румъния. Свободно време в центъра на града. Отпътуване за град Добрич / Варна. Пристигане в Добрич / Варна вечерта.
ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК ВКЛЮЧВА:
• Туристическа програма в град Силистра;
• Включване в Празника на рибаря гр. Тутракан;
• Посещение на гр. Силистра;
• Транспорт с туристически автобус;
• Туристическа застраховка на стойност 1000 лв. При ЗК “Лев Инс” АД / ЗД “Армеец” АД
• Представител на фирмата организатор.
ОТСТЪПКИ:
• дете до 12 години – минус 4 лв.
ПРИБЛИЗИТЕЛНИ ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ПОСЕЩАВАНИТЕ ОБЕКТИ:
Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”
• възрастни – 3 лв.
• ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са в съответствие с информацията, поместени в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да се пристъпи към промяна.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕТЕ:
• фотоапарат и много, много добро настроение …..

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

  • Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100002625  гр. Варна.

 

 

  • Дни Място Времетраене: