Незабравим уикенд на Дарданелите – Чанаккале и Одрин

Категория чужбина
Месец юни

3 дни/2 нощувки

Дата: 18-21.06.2020 г

Цена: 225 лв.

Програма: 

1 ДЕН  Отпътуване от Варна,ул. Антим 1 в 23.00 ч. След преминаване на граничните пунктове се движим по маршрут : Одрин-Хавса-Кешан-Килитбахир.

Пристигане в Килитбахир на следващия ден около 08.00-09.00 ч.,начало на туристическата ни програма – пожелание.

Чанаккале е разположен на широкия едва 1200 м. проток Дарданелите,свързващ Мраморно и Егейско море.Между Чанаккале на азиатския бряг до Еджеабат и Килитбахир на европейския всеки ден пътуват фериботи за пътници и автомобили.Яхтите в Дарданелите често спират в добре оборудваната Марина на Чанаккале. Кафенета ,ресторанти и хотели в пешеходната зона,предлагат гледки към пристанището и крепостта Килитбахир. Има и Археологически музей.

През 1451 г.,султан Мехмед II ,който по-късно завзема Константинопол,построява една крепост при Килитбахир на европейския бряг и една при Чименлик,на азиатския,за да контролира движението през Дарданелите. Днес крепостта Чименлик е военен музей,посветен на битките в Чанаккале през Първата световна война.

Програмата започва с посещение на крепостта Килитбахир,която впечатлява със своята уникална архитектура под формата на катинар и е наричана “Ключ на морето”.

Преминаване с ферибот на азиатския бряг и слизаме в Чанаккале.

Продължаваме с посещение на Музея на Керамиката,Пешеходна разходка из Чанаккале – центъра,Военноморския музей с посещение на крепостта Чименлик,Градския музей,Чаршълъ сокак и Миррор базар (миниатюрно копие на Египетския базар в Истанбул),Часовниковата кула и древния Троянски кон на крайбрежната улица – използван като декор във филма “Троя” с Брад Пит. Макар филма да е сниман изцяло в Малта,продуцентите на филма подаряват на града коня след края на снимките,заради близостта му с древна Троя.

Настаняване в хотел 3* в центъра на града.

Възможност за вечеря в ресторант с DJ: 6 вида мезета,салата,скара или риба,десерт,една безалкохолна напитка.

или

Възможност за вечеря в местен рибен ресторант: салата,мезета,свежа риба или кюфтета,плодове.

Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН Закуска в хотела от 07.00 до 08.30 ч.

09.00 ч. Целодневна екскурзия с посещение на древна Троя -древен град и център на Троянската война,която е описана в епическата поема Илиада на Омир.Намира се на брега на сегашната провинция Чанаккале в Северозападна Турция.

През 1998 г. местността е вписана в списъка на Юнеско за световно наследство.Днес Троя е едно от най-легендарните места.Но до 70-80 г.на XIX век митовете и легендите около Троя са съществували без никакви доказателства. През 1870 г.Хайнрих Шлиман,германски археолог финансира разкопки на избрания от него хълм Хисарлък.Тогава били открити останки на града от различни епохи. Години по късно,археолози разкриват на същата територия девет,намиращи се едно до друго селища,най-старото,от които било отпреди 5000 г. Посещение на разкопките на древна Троя-арената на възпятата от Омир Троянска война (крепостните стени,портите на древния град,амфитеатъра,храмът на Атина).

След Троя се отправяме към пристанището за да отпътуваме към  бившия гръцки остров Тенедос-Бозджаада,който в древни времена се споменава в епоса на Омир в Илиада,където все още живеят дружно и мирно гърци и турци,където ще намерите възможност да посетите крепостта,да се поразходите из тесните улици на гръцката и турската махала,да видите действащата до ден днешен гръцка православна църква “Света Богородица”вятърните мелници,джамиите останали от Османско време. Ще имате възможност да посетите картинните галерии,градския музей,сувенирните магазини,да дегостирате и да си купите от прословутите вина на  6-те винени фабрики на острова,зехтин,маслини,билки и билкови чайове,да пиете кафе в гръцките кафенета,което се сервира с домашен конфитюр или конфитюр от смокини,да опитате сиропите и ликьорите от мак характерни за острова,да опитате вкусни мезета със зехтин,заешката яхния приготвяна в гръцките ресторанти,хайвер от морски кестени или както го наричат на острова морски таралеж,кокореч от калмари,пълнени калмари,октопод на скара,всякакъв вид риба,да опитате агнешко или ярешко месо или характерната за острова ярешка капама и да поплувате в заливите на острова.

 

Отпътуване за Чанаккале.

Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН Закуска в хотела от 07.00 до 08.00 ч.

08.30 ч. Отпътуване за Одрин – преминавайки с ферибота през Дарданелите. Кратка пауза по пътя в Кешан за пазаруване в търговски център “Migros”.

Пристигане в Одрин. Посещение на джамията Селимие,Българската църква “Св.Константин и Елена” и Депото -евтини перилни препарати.

Посещение на най-новия OUTLET търговски център в Одрин – MARGY.

Възможност за вечеря в местен ресторант с прочутия специалитет на Одрин – таваджигер (пържен черен дроб) или кюфтета- специалитетите на града,приготвени по специална рецепта,свежа салата от различни зеленчуци,пикантен сос и прословутия айрян.

Свободно време за покупки.

Около 18.30 ч.- отпътуване за България.

Пристигане във Варна -късно вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Чанаккале;
 • Водач от агенцията по време на пътуването;
 • Фериботни,пътни и гранични такси;
 • Застраховка за лица до 69,99 г.

Цената не включва:

 • Екскурзия до древна Троя – 15 евро;
 • Целодневна екскурзия до бившия гръцки остров Тенедос – Бозджаада – 35 евро (като цената включва транфер,входни такси и местен екскурзовод).
 • Туристическа обиколка на Чанаккале – посещение на крепостта Килитбахир,Музея на Керамиката,Пешеходна разходка из Чанаккале – центъра,Военноморския музей с посещение на крепостта Чименлик,Градския музей,Чаршълъ сокак и Миррор базар,Часовниковата кула и древния Троянски кон на крайбрежната улица –  20 евро;
 • Вечеря в ресторант с DJ
 • Възможност за вечеря в местен рибен ресторант;

Доплащане за единична стая – 60 лв.

Необходими документи: международен паспорт с дата на валидност не по малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; – за лица под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – международен паспорт и нотариално заверено пълномощно (оригинал + 2 копия),копие от акта за раждане.

*Настаняването в автобуса е по реда на записване.

*Допълнителните мероприятия се заявяват от туриста при записване- заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туриста.

*Записване и начин  на плащане : внасяне на 30% от цената и сключване на договора за организирано пътуване; доплащането се извършва до 7 дни преди отпътуване;часо

 • Дни Място Времетраене: