Красивата Копривщица – Бунтово Панагюрище

Категория България
Месец юни

Дата: 30.06-02.07.2023 г.

Цена: 175 лв.

1 ден     Отпътуване от Варна,ул. Антим 1 в 07.30 ч. от Шумен (пети километър)08.30 ч.

Първата ни спирка е Карлово и Калофер с време за разглеждане експозициите  и поклонение в родните къщи на Големите Левски и Ботев. Пристигане в Копривщица. Разходка по романтичните улички на градеца с посещение / по желание/ на забележителните копривщенски механи. Нощувка.

2 ден   Закуска. Отпътуване за Панагюрище. Градът стои малко встрани от стандартните туристически маршрути. В нашите представи той би трябвало да е с тесни улички и стари къщи като копривщенските. Но на практика съвсем не е така . Повечето домове  в града са строени през 20 век. Причината е  тривиална и страшна – над  800 къщи са изпепелени след Априлското възстание. Духът обаче е останал. Докоснеш ли се  и до малкото останало от онази епоха – настръхваш.

Ще посетим родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова – българската Княгиня извезала и развяла знамето на въстанието.Оригиналното знаме е изгоряло, но самата Райна Княгиня през 1901 г. за първото честване на годишнината от въстанието избродира собственоръчно точно копие .През годините знамето е съхранявано като скъпоценна реликва от поборници участвали във въстанието и от техни наследници докато в крайна сметка не е дарено на музея при неговото откриване през 1950 г. В къщата музей има документално – веществена експозиция посветена на живота на Райна Княгиня, а вторият етаж дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка.В двора на къщата се намира мраморна скулптора на знаменоската, под която са положени нейните тленни останки. Радващ е факта, че за малко повече от половин век над два и половина милиона българи са посетили това свято място и са отдали почит на Райна Княгиня и нейното дело. Ще посетим и още няколко почудо останали къщи – Тутевата къща в която е пристигнало писмото на Каблешков и в която е обявено  въстанието, Лековата къща с прекрасните рисувани стени и тавани, Додевата къща  където има много интересна експозиция на българския дом от 19 век.

Следва посещение на Историческия музей където освен разказа за Въстанието  е прекрасно експонирано другото „чудо“ на Панагюрище – Панагюрското златно съкровище – най красивото ни тракийско наследство!Открито случайно през 1948 г от трима братя при строежа на керамична фабрика то разнася славата на България по всички континенти. Радват се на непреходната му красота посетителите на Лувъра и Бритиш музеум, московчани и гражданите на Токио.

Отпътуване за  Копривщица. Нощувка

3 ден   Закуска.Пешеходна обиколка на Копривщица.  Градът е родно място на някои от най-големите имена на България. Тук са родени Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков  и редица други големи наши дейци в разнообразни сфери. Копривщенския мост „Първа пушка“ е и мястото, където избухва Априлското въстание. Ще посетим къщата на Дебелянов, ще видим затрогващата статуя на майка му която чака замислена своето дете..

Отпътуване за Варна.По пътя спираме в Сопот за да надникнем за малко в света на Вазов.

Пристигаме във Варна около 20.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в Копривщица;
 • Посещение на Панагюрище;
 • Посещение на Карлово;
 • Посещение на Калофер;
 • Посещение на Сопот;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

 

 Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010003745  гр. Варна.

 

 

 

 

 • Дни Място Времетраене: