Карнавал в Габрово

Категория България еднодневни
Месец май

Дата:19.05.2018 г.

Цена:40 лв.

Програма на пътуването:Тръгване от Варна в 6:00 ч. от ул. Антим I ;

Шумен-7:00 ч. Ще направим кратка почивка на Търговище -бензиностанция-OMV около 20 мин. Пристигане в Габрово около 10:00 ч.

“Габрово-мой малък Брюксел”-ще е мотото на тазгодишния карнавал.С карнавално веселие и шествие по централните улици,местните ще отпразнуват 158 г. на Габрово като град.Габровци и гостите на града ще потеглят на Карнавалното шествие,водени от символа на най-големите пестеливци-котката без опашка.По традиция кметът на града отрязва опашката и с огромна ножица в ръка и повежда веселите,шумни и пъстроцветни колони на маскираните по улицата на града.

Габровският хумор е станал пословична черта на характера на габровци,свързана с преписването им скъперничество и хитрост,съчетани с чувство за хумор и самоирония.Ще разполагате със свободно време за да се насладите на карнавала.

Според най -разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 г. Историята гласи ,че той бил странстващ майстор ковач ,който се установил под едно габърово дърво.

През 1860 г. Габрово е обявен за град. Фелик  Каниц казва за него ,че през 70- те години на 19 в.”е една голяма работилница”и че е “град  който живее от водата”,имайки предвид масово използваната водна сила.Славата на габровските изделия се  носи из цялата Османска империя.В Букурещ и сега има улица ,носеща името “Габровени”.

След Освобождението през 1878 г. Габрово се развива като най-крупния текстилен център на България,неслучайно получил прозвището “българският Мачестър”.Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите жители,поради което тук се намира единсвеният в света Дом на хумора и сатирата.

След това се отправяме към Дряновския манастир основан по времето на цар Калоян ,след пренасяне на мощите на Михаил Войн от Потука в Търновград (1197-1207 г.).Процесията нощува край р.Дряновска под града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир.През вековете Дряновския манастир е средище на българската просвета и култура.

На днешното място е възстановен през 1845 г. Както другите манастири ,той е бил пазител на българския дух по време на петвековното османско владичество. В него са  намирали убежище Васил Левски ,отец Матей Преображенски – Миткалото и др.

Манастирът играе важна роля в подготовката на Априлското възстание.Сегашният си облик манастира придобива през 1880 г.,когато е възстановен след опожаряването му от турците.

Отпътуване за Варна около 17:00 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“;
 • Посещение на град Габрово;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Медицинска застраховка
 • Водач от агенцията.

 

Цената Не включва:

 • Разходи от личен харктер.

 

Допълнителна информация:

Необходими документи:  валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: 100% при записване;

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Забележки:

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

 • Дни Място Времетраене:
 • 06:00 Варна
 • 10:30 Габрово 14:00
 • 15:00 Габрово Дряновски манастир 16:00
 • 16:00 Дряновски манастир 17:00
 • 17:00 Дряновски манастир-Варна 21:00
 • 21:00 Варна 21:00