Екскурзия OДЕСА – КИЕВ – ОДЕСА

Категория чужбина
Месец юли

Открийте за себе си красивия и уникален град Киев – Майката на руските градове и мистериозната и опияняваща Одеса!

 

Дата:   04 -11.07 .2020 г.

Цена: 555 лв.

 ПРОГРАМА: 

1 ден  (04.07):  В 20. 00 ч – Отпътуване от Варна за Одеса. Нощен преход.

2 ден (05.07):  Пристигане сутринта в Одеса. Обзорна пешеходна екскурзия в историческата част на града: ул. Дерибасовска, Музея на восъчните фигури „У Бабы Ути”, Приморския булевард, двореца на Граф Воронцов и паметника на херцог дьо Ришельо и Екатерина Велика, Националния Театър за Опера и Балет, Одеския Археологически музей – един от най-старите и най-богати в Украйна, основан през 1825 година. Ще затаим дъх пред великолепието на най-известния символ на града – Потьомкинското стълбище, чиито 192 стъпала водят от града към морето. Започва от горния Приморски булевард и завършва до долната Приморска улица.Посещение на градината със скулптурите към Музея на литературата; ще видим паметника на Пушкин; площад „Остап Бендер” с паметника на Дванадесетте стола, свързан с едноименния роман на Иля Илф и Евгений Петров.

Свободно време за обяд в ресторант „Ласунка” с украинска кухня ( по желание, срещу заплащане).
Настаняване в хотел 3*. Свободно време.

Посещение на Одеските катакомби (по желание, срещу допълнително заплащане 20 Евро).               От момента на своето възникване Одеса се е изграждала от камък, добиван в подземни каменоломни. Затова под града са се образували подземни лабиринти на няколко нива с обща дължина 2500 км. По време на Великата Отечествена война катакомбите служили като укритие на съветските партизани – в частност на отряда на В. А. Молодцов.
Свободно време.  Вечерта – по желание – посещение на представление на Одеския Национален Театър за Опера и Балет.

3 ден (06.07):  Закуска. Отпътуване за Киев – „Майка на руските градове”, място за поклонение, съсредоточило многобройни християнски светини – големият
манастир Киево-Печорска лавра, многобройни църкви в бароков стил, като Света София, Свети
Андрей, Свети Владимир, Архангел Михаил, които с красивите си силуети и позлатени куполи, на фона на пищната зеленина, така характерна за Киев, заедно с импозантните му и изключително красиви сгради, разстлани върху бреговете на Днепър, оставят незабравими впечатления. Тук история и съвремие се съчетават в хармонична симбиоза.
Пристигане в столицата, в следобедните часове. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря в битов ресторант с национална кухня (по желание, срещу заплащане 35 Евро).

4 ден (07.07):  Закуска. Обзорна автобусна екскурзия на град Киев. „Древният град на Владимир Велики” – мястото, където княз Владимир Велики Мономах е построил първта християнска църква в Русия, разрушена през 1240 г. по време на татаро-монголското нашествие. Разглеждане на копието на фундамента на Десетинната църква. Отпътуване към Старoкиевския хълм откъдето се разкрива панорамна гледка към целия град. Разходка по Андреевския спуск – една от най-древните киевски улици, където са съсредоточени множество картинни галерии и магазини за сувенири. В начлаото на улицата се намира Андреевската църква, построена през 1754 г. по проект на италианския архитект Бартоломео Растрели. Запознаване с историята на църквата Св. София Киевска основана 1037 година (Посещение на музея), Михайловския манастир със златните кубета (1070-1088г) и Златните врати.
Разходка по Днепър с туристическо корабче – ”Панорама на Киев”,времетраене около 1.5 часа ( по желание, срещу заплащане 18 Евро). Свободно време в центъра на града. Нощувка.

5 ден (08.07):  Закуска.

Киев
Закуска. Този ден е посветен изцяло на Киев.
Програми по желание и срещу доплащане:
*Допълнителна целодневна екскурзия “Забранената зона и Чернобил”
Отпътуваме от Киев в 08:00 ч. към Забранената зона. Обиколката ни ще протече в три етапа:
1)Посещение на Забранената зона
В Забранената зона ще посетим полевия лагер на 25-та бригада на радиационната химическа и бактериологична защита; ще преминем през КПП при село Дитятки, където е официалния вход за Забранената зона. Ще отидем до с. Залися – с изоставените му къщи, плевни и магазина и ще спрем при къщата на единствения жител на селото Розалия Ивановна. Ще минем по обходен път до АЕЦ, около град Чернобил, изграден месец след аварията за улесняване движението на военни превозни средства, за да стигнем до почти напълно погребаното с. Копачи, където е оцеляла детската градина. Ще видим бетоновия център, необходим за изграждането на Саркофага през 1986 г. и обеззаразената зона на Червената гора – мястото на първото и най-лошо радиоактивно облъчване. Следва гр. Припят, населен с 50 хиляди души преди евакуацията (без да се влиза в сградите вътре); болницата, която приема пожарникарите и работещите в АЕЦ, силно засегнати от аварията; речното пристанище и най-престижното кафе „Припят“; кметството, станало първата централа за смекчаване на последствията от произшествието; хотел „Полисса“ – пункт за насочване на хеликоптерите, които изхвърлят оловни торби над 4-те руини на реактора; Двореца на културата, някога място за основен отдих на младежите от Припят. Пътят ни минава покрай Виенското колело във увеселителния парк, който никога не е бил отворен; стадион “Припят”; плувен басейн “Азур”, който все още е работел след аварията, както и пожарната станция, чийто екипаж е вторият, който гаси огъня в АЕЦ през нощта на бедствието на 26 април 1986 г.

2)Посещение на АЕЦ “Чернобил”
От наблюдателен пункт на разстояние 300 м ще видим Саркофага и новото съоръжение за безопасно ограничаване на радиацията – Арката. На територията на атомната централа ще видим още пожарната станция, чийто екип е първият пристигнал да гаси огъня в АЕЦ след експлозията; мемориала “Живот за живот”, който се намира пред административната сграда, на мястото на огромен паркинг от 1986 г., където хиляди хора ежедневно са пристигали за дезактивацията на АЕЦ, строителството на Саркофага и др. Водоемът за охлаждане на АЕЦ, където (в зависимост от сезона) ще можете да нахраните гигантските сомове, които живеят там. Ще видим още охладителните кули от трето поколение на АЕЦ “Чернобил”; тайният съветски обект Чернобил-2 (гигантска радарна антена “DUGA-1”); която осигурява ефективността на антените и хоризонталното проследяване на изстрелването на балистични ракети.
3)Посещение на град Чернобил
Мемориала „За тези, които спасиха света“; изложбата на открито на превозни средства и техника, използвани в дейностите по почистването през 1986 г. Следва екологично чиста вечеря в столовата на Чернобил, обслужвала работещите в забранената зона (вегетарианска храна, възможно при предварителна заявка).
Връщане обратно в Киев приблизително в 20:00 – 21:00 ч.
Важно: Може да има някои промени поради метеорологичните условия!

ИЛИ
*Посещение на Националния Киево-Печорски архитектурен комплекс „Лавра” от XI в., който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (2 ½ ч.). Това е един от най-старите пещерни манастири в Русия, посветени на Света Богородица, люлка на монашеството и твърдина на православната вяра. Разположен красиво върху високите брегове на река Днепър, манастирският комплекс заема площ от около 28 хектара, събрали повече от 100 архитектурни паметника, като над всички се издига високата почти 100 м камбанария. Комплексът е разделен на две части: Долна и Горна Лавра и е приютил нетленните мощи на редица светци и монаси. Посещение на Горна Лавра, както и на пещерите (при подходящи метеорологични условия).
Свободно време за обяд.
*По желание програмата продължава с екскурзия под открито небе в „Пирогово” (около 2 часа).
Това е национален музей, разположен в предградията на Киев, който пресъздава и съхранява народния бит, култура и архитектурни стилове от различни области на Украйна. Сред живописните хълмове могат да се видят над 300 стари селски къщи, като повечето от тях са преместени в музея от различни краища на страната, а след това възстановени. Разходката между старите къщи, дървените църкви, навеси, водни и вятърни мелници връща назад във времето. Посетителите могат да видят също покъщина и облекла от периода от XVII в. до началото на XX в.

Свободно време в центъра на града. Нощувка.

6 ден (09.07):  Закуска. Отпътуване за красивата Одеса. Пристигане в следобедните часове. Време за разходка по ул. Деребасовская и да почувствате духа на Одеса. Вечерта- по желание вечеря в типичен одески ресторант с жива музика. Нощувка.

7 ден (10.07):  Закуска. Отпътуване за България.

8 ден (11.07): Пристигане във Варна след обяд.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Одеса;
 • 3 нощувки със закуски в Киев;
 • Мед. застраховка за лица до 65,99 г.;
 • Обзорна пешеходна екскурзия в историческата част на града;
 • Обзорна автобусна екскурзия на град Киев;

Офертата не включва:

 • Посещение на Одеските катакомби (по желание, срешу допълнително заплащане 20 Евро);
 • Разходка по Днепър с туристическо корабче – ”Панорама на Киев”,времетраене около 1.5 часа ( по желание, срещу заплащане 18 Евро);
 • Допълнителна целодневна екскурзия “Забранената зона и Чернобил” – …….;
 • Посещение на Националния Киево-Печорски архитектурен комплекс „Лавра” – ……;
 • По желание програмата продължава с екскурзия под открито небе в „Пирогово” (около 2 часа). -……;Допълнителни екскурзии в Киев /ориентировъчни цени/:

  Обиколка на града с местен екскурзовод: „Съвременен Киев” , – включена в цената

  Централният площад „Независимост”, Университета, Владимирския събор, Златните порти – тържественият вход и символ на средновековен Киев; „Софийският площад” с катедралата „Св. София Киевска” (ЮНЕСКО), архитектурен шедьовър, съхранил уникални фрески и мозайки от 11в., дело на византийски майстори; паметника на Богдан Хмелницки – казашки хетман; посещение на Михайловския Златовръх манастир с църквата Св. Архангел Михаил; паметника на княз Владимир, покръстил русите; площада на „Славата”, Крайбрежната улица край река Днепър и др.

  Пешеходна екскурзия с местен екскурзовод по старите улички на Подол – старинната част на Киев – ……………

  По време на тази екскурзия ще видите: „Контрактовия площад”, Киево-Могилянската академия, основана в 17 в.; действащият женски Фроловски манастир „Възнесение Господне” (16в.); „Музея–една улица”; музея на Михаил Булгаков – „Дом Турбинных”; фонтана „Самсон”. Свободно време на „Андреевски спусък” – една от най-старите улици на града. Разходка по пешеходния мост на Днепър.

  Разходка с корабче по Днепър – ”Панорама на Киев”, времетраене около 1.5 часа – 18 евро

  Посещение с местен екскурзовод на манастира Киево-Печорска лавра /ЮНЕСКО/ – ………….

  Манастирът се издига в околностите на Киев. Той е един от най-старите древноруски манастири и един от най-важните храмове на територията на страната. Духовният дом е издигнат през XI век, като за негов основател се посочва княз Ярослав Мъдри. През XI – XIII в. манастирът играе важна роля за развитието на руската култура и става център на летописна и житийна литература. След разрушаването му през 1240 г. от Бату, манастирът Киево-Печорска лавра е издиган наново през XIV-XV век. През 1598 г. той получава наименованието „лавра”.

  Екскурзия до Припят и централата – цена по запитване.

  Градът е проектиран за да обслужва Чернобилската АЕЦ. Тогава хората са убедени, че това е градът на бъдещето и триумф на социализма. За неговото цветущо минало днес припонят единствено стари нискобюджетни филми. Но благодарение на тях се развива хорското любопитство и Припят се превръща в популярна туристическа дестинация. Всеки иска да се докосне до домовете на изселените някога жители, да усети енергията, която се крие между тоновете бетон,излети върху старите пътища, да види с очите си убиеца на хиляди хора – Чернобилската АЕЦ.

  Екскурзии по желание в Одеса / ориентировъчни цени/:

  Посещение на Одеските катакомби /доплащане 20 евро – включва транспорт, екскурзоводско обслужване на руски език и входна такса; продължителност – около 3 часа/ – представляват мрежа от подземни тунели, бункери, пещери и лабиринти. Голяма част от тях са бивши каменоломни, които възникват през първата половина на 19в. във време на бурното строителство на Одеса като източник на строителен материал. Днес дължината на Одеските катакомби се изчислява приблизително на 2,5 хиляди километра.

  Туристическа програма с местен екскурзовод на руски език /доплащане 12 евро/ – Административният център – разположен на Приморския булевард и едно от най-красивите кътчета на града, откъдето морското пристанище се спуска знаменитата “Потьомкинска лестница”, ул. Дерибасовска, Приморския булевард, двореца на Граф Воронцов и паметника на херцог дьо Ришельо и Екатерина Велика, Националния Театър за Опера и Балет, Одеския Археологически музей.

  Посещение и разглеждане на Националния Одески Театър за Опера и балет и музея на театъра /доплащане ………. – включва входна такса и екскурзоводско обслужване/ – най-старият театър в Одеса, издигнат в необароков стил през 1887 година по проект виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които са проектирали сградите на театрите във Виена, Будапеща и други европейски градове.

  Обезателно посетете и пазара / Привоз /. Задължителен атрибут на всеки пристанищен град , но този има своят специфична атмосфера, която ще ви помогне да опознаете града.

  Информация за Украйна

  Столица: Киев

  Парична единица: Гривня

  Часова зона: Същата

  Език: Официалният език е украински. Широко разпространен е руският, особено в източната и южната част на Украйна. С по-младите хора ще можете да контактувате и на английски, но е добра идея да научите няколко основни фрази на украински или руски.

  За пътуване до Украйна българските граждани трябва да притежават валиден международен паспорт

 

 • Дни Място Времетраене: