Екскурзия: Чепеларе-Пампорово-Широка лъка-Ягодинска пещера – пещера Дяволско гърло

Категория България
Месец октомври

Дата: 28.10- 30.10.2022 г.

Цена: 175 лв.

1 Ден Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 07.00 ч. Почивка  за обяд на Петолъчката.

Отпътуване за Бачковски манастир -основан през 1083г от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход. Както повечето български манастири, и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започва в края на XVI век. Църквата “Св. Богородица” е построена през 1604г и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната. Чудотворната икона на св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори и днес не може да се датира точно, защото е покрита със сребърен обков с надпис от 1311г. Според византийски предания от XIV век, тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата. Време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Пампорово. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 Ден Закуска. Отпътуване за Широка лъка-родопско село с богата история, автентична архитектура и неописуема чиста природа. През 1832г в селото е създадено килийно училище. То се намира точно до църквата “Успение Богородично” – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище Екзарх Стефан се намира “на купището”, както казват местните хора за центъра на селото. На центъра са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан.

Площаадката „Орлово око“ и пещерите ни очакват. Спираме автобуса до х .Тешел и микробусите на пещерняците ни качват за да отидем по виещия се път до  „Орловото око“ и Дяволското гърло /срещу доп. заплащане /.За площадката  не може да се разкаже – трябва да се види спиращата дъха гледка към целия родопски край…. В пещерата се влиза организирано – с местен гид и с топли дрехи.

Пещерата Дяволското гърло -една подземна пещерна мистерия. Входът на пещерата е изкуствен и представлява 150 м-изкуствено прокопан тунел, след който влизате във Бучащата зала, наречена така заради грохота, с който водата на реката пада от 42 м. височина. Това го прави и най-високият подземен водопад на Балканите. Вдясно от нея върху скалата ще видите фигурата на Орфей в човешки размер.

Легендата разказва, че когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло. Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад  за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала в дън земя. След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата.

Продължаваме към Ягодинската пещера – перлата в пещерния свят на България. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от множеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни.

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

3 Ден Закуска. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Пампорово или Чепеларе-хотел 3 *;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Широка лъка;
 • Посещение на Дяволското гърло (без включена входна такса и микробус до входа);
 • Посещение на Ягодинската пещера (без включена входна такса и микробус до входа);
 • Медицинска застраховка за лица до 69,99 г,;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Дяволското гърло – 5 лв;
 • Микробус до“Орловото око „ и Дяволското гърло- около 15 лв; (в двете посоки);
 • Ягодинска пещера – 7 лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.-2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Туроператорът си запазва правото на промяна на последователността  на посещаваните обекти;

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: