Екскурзия : Златоград- Кърджали- Перперикон

Категория България
Месец септември

Дата- 09.09.2022 г.

 Цена : 175 лв 

Програма:

1 Ден: Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч. Редовни почивки по маршрута.

Отпътуване за Златоград. Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 Ден: Закуска. Свободно време в Златоград – Възрожденската перла на Родопите.

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Една от атракциите на комплекса са трите водни съоръжения, които са действащи и днес – валявица, тепавица и воденица. Те се помещават в сграда, известна като Вунцовата воденица. Валявицата се използва за пране, тепавицата е съоръжение за обработка на вълнени тъкани, а воденицата – за мелене на брашно.

Свободно време.

Около 14.00 ч. тръгваме за Татул – светилището на боговете.

Светилището е впечатляващ мегалитен паметник – изсечена в скалата пресечена пирамида.Вътре са намерени два саркофага,3-метров кладенец и легло за главния олтар.В кръг наоколо са намерени много останки,включително и част от златна маска.Смята се,че светилището е показвало символичните погребения на Орфей и на тракийския цар Резос,за който легендите твърдят,че е участвал в Троянската война.

Връщане обратно в Златоград.Свободно време.Нощувка.

3 Ден: Закуска.Отпътуване за Кърджали и посещение на църквата “Св. Успение Богородично”,стопанисвана от отец Боян Саръев.

В града може да посетите Регионален исторически музей – заобиколен е от красив парк, приютяващ над 30 растителни видове, които могат да бъдат видени единствено в България.

Сградата е била предназначена за мюсюлманско духовно училище (медресе), но никога не е изпълнявала такава роля. В периода 1934 – 1947 година е използвана за военни цели. След това е била училище и филиал на Пловдивския университет. Превърната е в музей през 1980-1983 г. През 2005 г. със заповед на министъра на културата сградата е обявена за архитектурен паметник с национално значение.

Отпътуване за Перперикон – археологически  комплекс в Източните Родопи,състоящ се от голямо мегалитно светилище отпреди 8000 г. през каменната ера,паметници от античността и средновековна крепост.

Скалното светилище представлява огромен планински масив,в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка.На самия връх е разположен огромен басейн,скални тронове,просторни изсечени в скалата помещения и пейки.

В централната част на крепостта е разкрита късноантична християнска църква,еднокорабна с два притвора.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци през 1362 г.и жителите му са отвлечени в робство.

Отпътуване за Каменните гъби.

Според легендата въглищарят Радуил имал 4 дъщери.Един ден те тръгнали за вода ,но били подгонени от орда нашественици.Девойките изплашили коня на водача,който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на едната от тях,но щом докоснала земята,тя мигом се превърнала в каменна гъба.Замахнал и покосил другите две сестри,но се повторило същото.Изплашил се Омур,слязъл от коня,но преди да убие последното девойче,главата и сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил от коня и понечил да избяга,но при първата крачка се превърнал в черна скала.Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Тръгваме си за Варна.

Прибиране в града – късно вечерта.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • 2 нощувки със закуски в Златоград,хотел 3*;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на Татул;
  • Посещение на Перперикон;
  • Посещение на Каменните гъби;

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка – 2 лв. на ден;
  • Разходи от личен характер;

Минимален брой участници: 40

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Mинимален брой участници: 40

Необходими документи: лична карта

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  0370010003745, гр. Варна.

 

  • Дни Място Времетраене: