Екскурзия до Широка лъка,Ягодинска пещера и Дяволското гърло

Категория България
Месец ноември

Дата: 10-12.11.2023 г

Цена: 175 лв.

Програма:

1 ДЕН   Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 07.00 ч. Почивка  за обяд на Петолъчката.

Отпътуване за Бачковски манастир -основан през 1083г от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход. Както повечето български манастири, и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Пампорово/Чепеларе. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН   Закуска. Отпътуване за Широка лъка-родопско село с богата история, автентична архитектура и неописуема чиста природа. Ще посетим и Музикалното училище за фолклорни изкуства – открито на 01 септември 1971 г.

Пещерите ни очакват. Спираме автобуса до х .Тешел и микробусите на пещерняците ни качват за да отидем по виещия се път до  Дяволското гърло /срещу доп. заплащане /. В пещерата се влиза организирано – с местен гид и с топли дрехи.

Пещерата Дяволското гърло -една подземна пещерна мистерия. Входът на пещерата е изкуствен и представлява 150 м-изкуствено прокопан тунел, след който влизате във Бучащата зала, наречена така заради грохота, с който водата на реката пада от 42 м. височина. Това го прави и най-високият подземен водопад на Балканите. Вдясно от нея върху скалата ще видите фигурата на Орфей в човешки размер.

След свободно снимане и разглеждане предстои и най-голямото предизвикателство на Дяволското гърло – 301 стъпала, по които трябва да се изкачите за да видите подземния водопад по-отблизо, а също така и да излезете от пещерата. За тези, за които стъпалата са трудоемко начинание е възможно излизане и през входа, от където се влиза. Внимавайте, тъй като парапетите са леко хлъзгави.

Легендата разказва, че когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло. Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад  за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала в дън земя. След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата.

Продължаваме към Ягодинската пещера – перлата в пещерния свят на България. Според предания Ягодинската пещера е гроб на огромна част от някогашните жители на село Ягодина.

Разказва се, че при едно от множеството прииждания на нашественици към село Ягодина, жителите в стремежа си да избягат се скрили в пещерата. Там се укривали около 400 човека, които обаче били предадени на недоброжелателите.

След като разбрали за скривалището на селяните, завоевателите замислили план с който да унищожат укриващите се по ужасен начин.

В яростта си нашествениците затворили входа на пещерата, като издигнали зид от порядъка на 3 метра и запалили огън. По този начин кислорода в пещерата много бързо се изпарил, а тези, които се намирали вътре умрели по ужасно мъчителен начин.

Твърди се, че тези, които умирали първи били погребвани от останалите с камъни. Останките на последните са намерени из пещерата. Откривани са скелети сплетени в последна прегръдка деца и родители, влюбени, стоящи един до друг, заедно посрещнали смъртта.

Трагичната история, съчетана с приказните пещерни образувания, скрити в Ягодинската пещера я правят една от най-посещаваните и най-красивите пещери на страната ни.

Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

 

3 ДЕН  Закуска. Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Пампорово или Чепеларе-хотел 3 *;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Широка лъка;
 • Посещение на Дяволското гърло (без включена входна такса и микробус до входа);
 • Посещение на Ягодинската пещера (без включена входна такса и микробус до входа);
 • Медицинска застраховка за лица до 64,99 г,;

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Дяволското гърло – 5 лв;
 • Микробус до Дяволското гърло-15 лв; (в двете посоки);
 • Ягодинска пещера – 7 лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г.-2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

**** ВАЖНО : Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете.

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010004374 гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: