Екскурзия до Синя,Бран,Брашов, Ръшнов и Букурещ

Категория чужбина
Месец октомври

Дата: 01-03.10.2021 г.

Цена от Варна: 170 лв.

Цена от Шумен и Разград: 160 лв.

Цена от Русе: 145лв.

Програма:

Тръгване  от Варна в 5.30 ч ул.Антим 1. От Шумен 6.30 ( пети километър ),Русе  8.30 ч./бензиностанция OMV –ж.к.”Дружба”/ Отпътуване за Синая- известен планински курорт в Карпатите,в миналото използван често от румънската аристокрация като лятна резиденция. Посещение на забележителностите на Синая:
• Манастира Синая – основан през 1690 г. от румънския благородник Михай Кантакузино, кръстен на планината Синай, известна от Библията. Впоследствие около манастира възниква и градчето;
• Замъка Пелеш – построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914г за лятна резиденция на румънския крал Карол I. Дворецът притежава една от най-добрите колекции от произведения на изкуството в Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, порцелан, гоблени и книги.

 

Отпътуване за Предеал.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

Втори ден:   Закуска.Отпътуване за  Бран-малко градче на 30 км.от Синая.Посещение на мистичния замък Бран,известен още като замъка на граф Дракула – впечатляваща средновековна крепост,построена през 1377 г.През 14 в.замъкът Бран е използван за защита от нападенията на османските турци,а по  късно се превръща в митнически пост между Влахия и Трансилвания.Свободно време за разходка в Бран.

Отпътуване за Ръшнов. Ръшновската крепост е построена през XIII в. Дело е на рицарите на Тевтонския орден между 1211 и 1225. Тогава е основан и град Ръшнов (Розенау). Причината Тевтонския орден да строи много крепости в региона за защита на населението е първото татарско нашествие. Една от построените крепости е Ръшновската крепост. Различава се от другите по това, че е замислена като убежище на селяните при евентуална обсада. Това е и причината в нея да има над 30 къщи, училище, параклис, обществени сгради. Крепостта е разделена на горна и долна част. Източната стена е най-добре укрепена. Защитата е включвала 9 кули, 2 бастиона, подвижен мост.

Интересна е историята на 146-метрови кладенец. Прокопан е в твърда скала, поради фактът, че крепостта е изградена върху калцитна планина. Работата по кладенеца продължава 17 години. Работата е извършена от двама турски пленници, на които е обещано да бъдат пуснати на свобода, когато завършат изкопа. Местна легенда, обаче разказва как двамата турци са убити впоследствие. Кладенецът е стъпка към още по-голяма сигурност, тъй като се налага на хората да излизат извън крепостта по време на обсада, за да попълват запасите си с вода. Последната голяма обсада на Ръшновската крепост е през 1690 г. по време на турското нашествие в Трансилвания.  Унищожена е от пожар от 1718 г. 1802 г. е похитена и от земетресение.В момента може да се разходите из крепостта, която е изцяло реставрирана. В много от къщите, запазени от едно време, днес се помещават магазини за сувенири, в които може да си вземете нещо за спомен.

Отпътуване за Брашов-живописен град в Трансилвания,заобиколен от Карпатите. Градът е бил германска колония и това очевидно е повлияло на архитектурния му стил. Брашов и досега се рекламира и с немското си име – Кронщад. По времето, когато немците са владели града, румънските жители не са били признавани за граждани на Брашов, а православието е било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война, повечето немци, които не са били пратени в съветски лагери, са емигрирали в Западна Германия.

Румънците са православни, затова  най-големите им атракции са именно църкви и манастири.

В дъното на площада, се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква.
Построена е около 1380 г. в готически стил. През 1689 г, църквата е била частично разрушена от пожар, унищожил голяма част от града.

Освен църкви, в Брашов може да се видят Цитаделата-с красива гледка към града и една от седемте наблюдателни кули, построени до стените му.

Обиколка на забележителностите на града:

 • Стария главен площад със Старото кметство;
 • Черната църква-най-голямата готическа катедрала в югоизточна Европа,построена през 1383 г;
 • Strada Sforii –една от най-тесните улици в Европа;

Свободно време за разходка в Брашов.Отпътуване за Предеал.Свободно време.Нощувка.

Трети ден: Закуска.Отпътуване за Букурещ – панорамна обиколка с автобус: Румънския парламент;Площада на Победата;Румънската триумфална арка;Площада на Революцията.

Посещение на Стария град.

Свободно време за обяд.Отпътуване за България.

Пристигане  вечерта.

 

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки , 2 закуски в хотел „Розмарин”- Предеал ;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Медицинска застраховка  за  лица  до  69.99 г;
 • Пътни и  гранични такси;
 • Панорамна обиколка  на  Букурещ;
 • Туристическа програма  в  Брашов;
 • Посещение на замъка „Пелеш” и Синайския  манастир (без включени входни такси);
 • Екскурзия до замъка на Дракула в Бран –(без включена входна такса);
 • Посещение на Ръшновската крепост (без включена входна такса);

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти( ориентировъчни цени);
 • Замъка Пелеш -35 леи за възрастни,15 леи за пенсионери, 7,50 за деца и студенти;
 • Синайския манастир – 5 леи за възрастни,2 леи –за деца;
 • Черната църква – 10 леи за възрастни,6 леи за студенти;
 • Замъка Бран – 40 леи за възрастни,30 леи за пенсионери над 65г, 25 леи за студенти и ученици;
 • Крепостта Ръшнов -18 леи за възрастни,10 леи –за деца и студенти;
 • Разходи от личен характер;
 • Медицинска застраховка за лица от 70 до 80 год.- 6 лв.,лица над 80 год.не подлежат на застраховане;
 • Към 27 май за влизане в Румъния не се изисква PCR тест. На връщане (ако не са отпаднали тестовете) до 24 часа туристите могат да си направят антигенен тест на цена 25 лв.

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Необходими документи: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие- по 2 броя. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копията от нея и копията на акта за раждане на детето трябва да се носят по време на пътуването.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: