Екскурзия до Правец

Категория България
Месец ноември

Дата: 20-22.11.2020

Цена: 130 лв.

 

Програма:

1 ДЕН  Отпътуване от Варна,ул. Антим 1 в 07.00 ч. Редовни почивки по пътя.

Пристигане в Правец.Посещение на родната къща на Тодор Живков- построена в късно възрожденски стил от 18-19 век и е на два етажа. На първия е зимникът, където са прибирали животните в студа. На втория етаж е станът, на който майката на бившия държавен глава – Маруша Живкова, е тъкала черги. В съседство е малка стаичка, която била всекидневна, и в нея на огнището се е готвело. Цялото семейство е спяло в последната стая на дома върху две ниски легла, покрити дюшеци. 

Подредбата на къщата показва колко скромно е живяло семейството и откъде е тръгнал Тодор Живков, за да стигне до първия пост в държавата. 

Уредничката Таня твърди, че българи и чужденци се тълпят да видят всекидневната, където на самия под е спяло цялото семейство. 

Домът му все още е собственост на семейство Живкови и за него освен уредниците на музея се грижи и дъщерята Евгения. Част от подаръците, които Тато е получавал като главен секретар на ЦК на БКП, са изложени в съседство на родната му къща, която и не може да ги побере. Те са в настояща общинска сграда, която някога Живков е ползвал като приемна за делегации и граждани. Подаръците му са изложени тук, след дълга преписка с резиденция Бояна, където още се съхраняват около 1500 експоната, получени от Живков от различни чуждестранни и наши делегации или гости. В сградата, охранявана и със СОТ, се намират доста ценни експонати с протокол за държавно пазене. Повечето от тях са със статут на движими паметници, друга част са в Националния исторически музей и в Художествената галерия в София. 

Предметите са от цял свят и носят духа на различните култури. Не е вярно, че по времето на Живков не сме имали дипломатически отношения с Англия, САЩ и други западни страни, твърди Таня Борисова. Подаръците му показват точно обратното. В Правец изложените образци са 239, но част от тях са с по няколко експонати. Лично директорката на музея и двама уредници са ги избирали три дни в резиденция “Бояна”. Сред подаръците има и предмети от Никарагуа и подарени лично от Леонид Брежнев – писалищен комплект с орнаменти и ловни пистолети.

2 ДЕН   Закуска. Отпътуване за София-нашата столица, най големия град в страната ни, главния административен, културен център на държавата не може да се види за един – два дни. Ние ще се постараем да Ви покажем най- важните , най интересните обекти на този град който „Расте но не старее“ Разходка из центъра на нашата столица /пътува се с метро и пеш/ Народното Събрание, Катедралата „Александър  Невски“, Църквата „Св.София“ с Паментика на нейнайния войн,  Царския Дворец – Национална художествена галерия, Университета, Президенството, ул.Витошка , Руската църква…. По желание – посещение на Националния Историческия музей и Боянската църква.  Свободно време .Нощувка.

3 ДЕН  Закуска Посещение на един от многобройните манастири опасали София – „Софийската Света гора“.  Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • 2 нощувки със закуски;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;
  • Посещение на Правец;
  • Посещение на София;

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
  • Разходи от личен характер;

 

Mинимален брой участници: 30

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100002625, гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: