Екскурзия до Мезек,Ивайловград и Глухите камъни

Категория България
Месец Август

Дата: 27-29.08.2021 г

Цена: 138 лв.

Маршрут: Варна- Устремски манастир-Ивайловград-Мезек-Глухите камъни-Хасково-Варна

Програма:

1 ДЕН   Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по маршрута.

Пристигане в Свиленград-свободно време за кафе.

Следва посещение на красивия Устремски манастир край Тополовград. Предполага се, че съвременният облик на манастира започва да се изгражда през 14-15-ти век. По време на турското робство, манастирът бил многократно сриван до основи и изграждан. През 18-19-ти век манастирът е бил използван за убежище от многото хайдути, действащи в района на Сакар. По-известни хайдути, намерили подслон в манастира са Индже войвода, Кара Кольо, Христо войвода, Кара Добри и др. По тази причина, едно от имената, с което е познат манастира е Хайдушки манастир.

Свободно време за разглеждане на манастира.

Продължаваме за село Мезек и посещение на най-дългата открита в България и на Балканския полуостров тракийска гробница.

За гробницата най-много се знае как е открита, не толкова кой е бил погребан вътре. Но пък историите са толкова любопитни и завладяващи, че почти забравяме за историческата фактология.

През 1903 година местен иманяр, търсещ съкровище – Ангел Чобана, намира бронзова скулптура на глиган в цял ръст в насипа над могилата. Той бил уверен, че глиганът е пълен със злато, заради голямото му тегло – 177 кг. За да провери какво има вътре, счупил три от краката му. Е, злато не открил, но заровил глигана и две от крачетата, а третото решил да занесе към Пловдив (тогава зад граница, защото село Мезек е било под османска власт), за да провери има ли някаква стойност. И така крачето останало в музея в Пловдив.

Но един ден Ангел Чобана се излъгал да покаже глигана на турски офицер и така находката набързо била изнесена към Истанбул. По-късно властите успели да го убедят да продаде и двете скрити крачета срещу малка сума, за да сглобят целия глиган. Години след това българските власти се съгласили да дадат и последното краче, а в замяна получили отливка на глигана, която и до днес се пази в археологическия музей в София. А оригиналния глиган може да видите в археологическия музей в Истанбул в комплект с всичките му крачета.

Следва посещение на византийската крепост Неутзикон. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.

До този момент, най-старите находки от района на крепостта са от 11-и век, а най-много от откритите находки са от периода 13-14-и век. Тези факти дават основание на археолозите да заключат, че крепостта е построена през 11-и век. Смята се също, че е използвана интензивно до падането на района под турско робство.

Отпътуване за Ивайловград.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

 

2 ДЕН  Закуска.Отпътуване за местността „Глухите камъни”-едно от най-внушителните древно –тракийски светилища по нашите земи.

Глухите камъни е система от четири огромни скални блока с издълбани в тях множество на брой и разнообразие форми. Най-много от всички са трапецовидните форми, вдълбани като ниши в масивните скали, като се предполага, че те са били използвани като урно-хранилища. Смята се, че култово-погребалният комплекс е възникнал през ранножелязната епоха (1200 – 500 г. пр. Хр.). Бил е използван също през Античността и Средновековието. Преди няколко години на една от скалите в комплекса е открит уникален знак – петроглиф-  нещо като емблема на светилището и изобразява символично ладия, пренасяща слънцето.

Името на мястото – Глухите камъни – се свързва с факта, че там няма ехо!

Забележка!!!!!!

До местността „Глухите камъни” има пешеходен преход,който е по равен горски път около 1 час в едната посока.

 

Отпътуване до Ивайловград.Посещение на винарската изба Ямантиеви в града и възможност за закупуване на прекрасните южни червени вина продавани в цяла Европа.

Който желае може да посети и работилницата за производство  на тахан – по оригинална рецепта от миналия век,без грам химия.Таханът от Ивайловград е изключително полезен за костите.

Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка.

 

3 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Хасково-градът на Богородица. Посещение на статуята на Хасковската Света Богородица – покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света! През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария – една от най-високите на Балканския полуостров. Може да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха й. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България.

Отпътуване за село Узунджово и посещение на църквата „Успение Богородично”-  най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът – един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 20.00 ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Ивайловград;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Устремски манастир;
 • Посещение на Мезек (без включена входна такса);
 • Посещение на крепост Неутзикон(без включена входна такса);
 • Посещение на „Глухите камъни”;
 • Посещение на винарска изба „Ямантиеви”;
 • Посещение на работилница за производство на тахан;
 • Посещение на Статуята на „Света Богородица” в Хасково;
 • Посещение на църквата „Успение Богородично ” в село Узунджово;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

 

Офертата не включва:

 • Входна такса за тракийската гробница в Мезек – 4 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици,студенти и пенсионери;
 • Комбиниран билет за тракийската гробница в Мезек и крепостта Неутзикон – 6 лв. за възрастни, 3 лв. за ученици,студенти и пенсионери;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100003201  гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: