ЕКСКУРЗИЯ ДО КРЪСТОВА ГОРА – СИЛАТА НА ВЯРАТА

Категория България
Месец октомври

ДАТА: 23-24.10.2021

Цена от Варна: 120  лв.

1 ден

Отпътуване от Варна в 07,00ч,ул. Антим 1.Редовни почивки по пътя.Пристигане в Пловдив. Следва разходка  по калдъръмените улички на Стария град. Старинният Пловдив е обособен като резерват заради характерните архитектурен комплекс от възрожденски къщи, разположени на трите хълма /Трихълмието/ – Небет тепе, Джамбаз тепе и Тексим тепе. Ще видим къщата на Аргир Куюмджиуглу, наречена „царската къща“ /днес Етнографски музей/, Балабановата къща, къщата на Хиндлиян – най-богато декорираната къща. Ще разгледаме  Античиния стадион, Античния театър, Античната ангора на църквите „Свети Константин и Елена“ – повечето икони в нея са дело на изключителния живописец Захари Зограф и „Света Богородица“, църквата „Света Неделя“- изографисана от Димитър Зограф…

Следва новото откритие на археолозите -Голямата Епископска Базилика –изключително интересно експонирана ни очаква в центъра на Пловдив. Предполага се, че базиликата е била епископска, за което се съди от сравнително големите размери на сградата, богатата украса с мозайки, както и специфичната форма на олтарната част. Сградата е проучена до ниво на оцелелите мозаични подове. Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици.

Следва – настаняване в хотела.Свободно време за разходка.Нощувка.

2 ДЕН   Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Кръстова гора. Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи.

Самият Кръстов връх е висок 1545 м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище.През 1936 г. в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен.През есента на 1995 г. е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”.

Следва-посещение на  Бачковски манастир, основан през 1083 г.от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход.

Както повечето български манастири и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започнало в края на XVI век. Църквата „Св. Богородица” била построена през 1604 г.

Църквата и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната.

Чудотворната икона Св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори, днес не може да се датира точно, защото е покрита почти цялата със сребърен обков с надпис от 1311 г. Според византийски предания от XIV в. тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата. Време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Асеновград където се намира църквата „Света Богородица Благовещение“, по-известна като Рибната църква.

В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. Да, рибки! От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно).

След посещението на Рибната църква отпътуване за Варна. Пристигане в града  вечерта.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Транспорт с лицензиран микробус от гр.Лъки до Кръстова Гора и обратно;
 • 1 нощувка със закуска в хотел “Пълдин КООП” или подобен в центъра на гр.Пловдив;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Стария град;
 • Посещение на Епископска базилика (без включена входна такса);
 • Посещение на Кръстова гора;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Рибната църква;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

Офертата не включва:

 • Входнио такси за посещаваните обекти;
 • Епископска базилика – 14 лв. за възрастни, 6 лв. за ученици;
 • Разходи от личен характер;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;

 

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

Mинимален брой участници: 15

    Необходими документи: лична карта

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ със  Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: