Екскурзия до Кръстова гора -силата на вярата

Категория България
Месец октомври

Дата: 14-15.10.23 г

Цена от Варна и Бургас: 158 лв.

Цена от Добрич: 173 лв.

1 ден
Отпътуване от Варна в 06:00ч, ул. Антим 1. Редовни почивки по пътя. Пристигане в Пловдив. Следва разходка по калдъръмените улички на Стария град. Старинният Пловдив е обособен като резерват заради характерните архитектурен комплекс от възрожденски къщи, разположени на трите хълма (Трихълмието) – Небет тепе, Джамбаз тепе и Тексим тепе. Ще видим къщата на Аргир Куюмджиуглу, наречена “царската къща” (днес Етнографски музей), Балабановата къща, къщата на Хиндлиян – най-богато декорираната къща. Ще разгледаме Античиния стадион, Античния театър, Античната ангора на църквите “Свети Константин и Елена” – повечето икони в нея са дело на изключителния живописец Захари Зограф и “Света Богородица”, църквата “Света Неделя”- изографисана от Димитър Зограф.

Следва новото откритие на археолозите – Голямата Епископска Базилика – изключително интересно експонирана ни очаква в центъра на Пловдив. Предполага се, че базиликата е била епископска, за което се съди от сравнително големите размери на сградата, богатата украса с мозайки, както и специфичната форма на олтарната част. Сградата е проучена до ниво на оцелелите мозаични подове. Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици.

Настаняване в хотела. Свободно време за разходка. Нощувка.

2 ден
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Кръстова гора. Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи. Самият Кръстов връх е висок 1545м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище. През 1936г в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен. През есента на 1995г е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”. Следва-посещение на Кукленски манастир -“Св. Св.Козма и Дамян”.

Манастирът е основан през Второто българско царство и възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. В притвора на едната от двете църкви в комплекса, посветена на Св. Св. Козма и Дамян, все още могат да се видят чифт окови. В миналото душевноболни хора с били оковавани с тях към пода с цел да се излекуват. По настоящем се вярва, че ако болен човек подържи оковите за известно време или ги допре до болното място, ще се излекува.

Когато българските земи са превзети от Османската империя, ролята на манастира като място, към което се стичали болни хора с надеждата да намерят изцеление, нарастнала. Турските власти пазели манастира, тъй като в него се лекували и семействата на османските управници. Бил е защитаван от набезите на разбойници, като дори са били изпращани турски войници от Пловдив, когато се е налагало. През 1657г, когато много манастири в Родопите са разрушени, монаси се стичат към “Св. св. Козма и Дамян”.

Отпътуване за Асеновград където се намира църквата “Света Богородица Благовещение”, по-известна като Рибната църква. В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. Да, рибки! От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно).

След посещението на Рибната църква отпътуване за Варна. Пристигане в града вечерта.

 

Офертата включва
• Транспорт от Варна с комфортен туристически автобус;
• Транспорт с лицензиран микробус от Лъки до Кръстова гора и обратно;
• 1 нощувка със закуска в Хотел Пълдин КООП в центъра на Пловдив;
• Посещение на Стария град в Пловдив;
• Посещение на Епископската базилика в Пловдив;
• Посещение на Кукленския манастир;
• Посещение на Рибната църква в Асеновград;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.
Офертата не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010004374 гр. Варна.

 

 

 

  • Дни Място Времетраене: