Екскурзия до Истанбул с посещение на църквата на първо число

Категория чужбина
Месец март

Дата: 31.03-01.04.2023 г.

Цена от Добрич: 136 лв;

Цена от Варна: 126 лв.

Цена за деца до 12 г: 116 лв.

 

Програма:

1 ДЕН: Отпътуване от Добрич – 20.00 ч.,Варна,ул. Антим 1 в 21.00 ч. Кратка почивка на бензиностанция Лукойл –Слънчев бряг.Преминаване през ГКПП-Малко Търново. Кратка спирка за закуска и тоалет на „Кар бей“. Пристигане в Истанбул около 07.00 ч. Следва посещение на „Църквата на първо число“,както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число.Те си купуват до входа на църквата т.нар. „сребърни“и „златни“ключета-които символизират желанията на хората.С този ключ символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание.Някои от посетителите влизат в подземната крипта,за да получат светена вода от малък извор,други стоят и чакат,за да получат благословията на гръцки православен свещенник и осветят своите ключета.Условието е,че ако се сбъдне желанието на човек,той трябва да върне ключа в църквата-отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание.Но връщането на ключа е задължително при сбъдването на желанието.А хората,които връщат ключетата са стотици!

Следва (срещу доплащане – 5 евро)посещение на площад Султан Ахмед  и беседа с местен екскурзовод на български език (около 3 часа)- Синята джамия (по възможност), Хиподрума с Египетския обелиск,Змийската колона,Обелиска на Константин Порфирогенети, фонтана на Вилхелм II и църквата Света София.

Следва посещение на двореца Топкапъ – Построен е по заповед на седмия султан на империята – Мехмед II Завоевателя. Изграден е на върха на историческия полуостров в Сарайбурну в периода 1460-1478 г. Издигнат е върху византийски дворец – център на византийското управление. Камъните и колоните, останали от двореца, са използвани при направата на Топкапъ.

Някога на това място се е извисявал императорския дворец на Константин, докато не бил превзет и превърнат в руини с падането на Имеприята. Когато тюрките завладяли Истанбул, Мохамед II първоначално избрал мястото, където сега се намира Университета, за издигане на своя дворец, но по-късно решил да построи отново двореца Топкапъ, името на който в превод означава “Вратата на оръдието”. Започнало през 1462г., строителството на основната част завършило през 1478г. и дворецът се превърнал в официална резиденция на Османските султани до 1855г.

Следва пожелание и срещу допълнително заплащане – разходка с корабче по Босфора –„Разходка между два континента“.Ще се насладим на красота и романтика между два континента.Ще минем под моста „Ататюрк“,свързващ Европа с Азия,както и покрай двореца „Долмабахче“, „Чираган Палас“-бившата султанска резиденция,превърната в един от най-скъпите хотели в света,квартал „Ортакьой“-любимото място на истанбулските младежи,отбранителните крепости „Румели Хисар“ и „Анадолу Хисар“,летния султански дворец „Бейлярбей“,Кулата на девицата и др. Пригответе се за снимки или просто се насладете на момента.Едно от най-прекрасните изживявания в Истанбул.Един час ще пътуваме покрай Европейския бряг на Босфора и един час обратно по Азиатския бряг.Ще се насладим на отблясъците на слънцето по фасадите на най-красивите дворци на Истанбул,ще минем под континенталния мост Босфора и ще стигнем до най-тясното място на пролива.На палубата на кораба можете да пийнете чашка турски чай или турско кафе,както и безалкохолни напитки. (Цена на екскурзията – 25 евро).

Следва посещение на   Египетския пазар (включено в цената).

Следва  (включено в цената)среща с една от светините за всички българи и един от най-красивите православни храмове Желязната църква “Свети Стефан” с позлатен купол, открита отново след ремонт и труд на над 40 строители и реставратори.

Отпътуване за България. По желание (входна такса за аквариума 20 евро)– посещение на новия най-голям Аквариум на Балканите или шопинг в МОЛ Форум.Отпътуване за България.

Пристигане във Варна-късно вечерта.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Водач представител от фирмата;
 • Екскурзовод –представител на турската фирма партньор;
 • Посещение на Църквата на Първо число;
 • Посещение „Свети Стефан“;
 • Посещение на Египетския пазар;
 • Посещение на Мол-Форум;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Разходка с кораб по Босфора – 25 евро;
 • Пешеходна обиколка – 5 евро;
 • Посещение на двореца Топкапъ -Цена: 35 евро, за дете 6-12 г. -20 евро, дете до 6г. –безплатно (трябва да се носи ксерокопие от паспорта на детето) (входна такса, трансфер и екскурзоводска беседа) ;
 • Посещение на Топкапъ с харема – 45 евро;
 • Входна такса за Аквариума – възрастни – 25 евро; за деца и възрастни над 65 г. – 20 евро;

 

 

Необходими документи:  международен паспорт или лична карта; за деца под 18 г. непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие (съответно от единия или двамата родители), че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие (по 2 броя). Оригиналната декларация за родителското разрешение, копията от нея и копията на акта за раждане на детето трябва да се носят по време на пътуването.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 30 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл. 97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ със  Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  0370010004374 гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: