Екскурзия до Белоградчишките скали,Леденика,пещерата Венеца и Чипровци

Категория България
Месец юли

Дата: 09-11.07.2021 г

Цена: 150 лв.

Маршрут: Варна-Белоградчишки скали-Леденика-Венеца-Видин-Чипровци-Варна

Програма:

1  ДЕН  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Кратки почивки по маршрута.Посещение на пещерата „Леденика“. Тя отваря врати през 1961г. Пещерата е известна със своите чудни синьо-бели водопади и диамантени мечове. Намира се в местността Леденишки валог в Стара планина, на 19км от Враца. Разделена е на няколко големи зали, в които ще ви посрещнат образите на Свекървения език, Къпещата се девойка, Жената на великана и Къщичката на Баба Яга. Дядо Коледа и целият отбор джудета пък ще ви изпратят с незабравими впечатления от пещерното царство. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира. Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата. Пещерата е била известна още по времето на османското владичество. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко.

Отпътуване за Враца.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска. Минаваме през Берковица с фото пауза и  отиваме до Чипровци. Казват,  че името му идва от кипър, накипрен , красив. Може да не си купим от прочутите килими, но ще видим как се тъкат, ще разгледаме центъра с монумента посветен на Чипровското възстание, ще запалим свещица в църквата от 14 век ….

Отпътуване за Белоградчишките скали. Едно от природните чудеса на света – комплексът Белоградчишки скали, се намира в България, близо до река Дунав. Това са високи до 200м червеникави скални колони и около 100 различни пещери. Скалите се издигат като могъщи стражи над малкото китно градче Белоградчик. Според легендата, скалите са свързани. Конникът Антон бил беден овчар. Жената с дете на ръце (Мадоната) се казвала Витиня и била красива девойка от богато семейство. Двамата се влюбили, но бащата на Витиня не им позволил да се оженят. Изпратил дъщеря си в манастир (Метохът), който се намирал на склона на планината. Двамата млади обаче продължили да се срещат тайно и скоро им се родило дете. Монахините изгонили Витиня и Антон дошъл на кон, за да я вземе и да избягат. В този миг се разразила буря, ударил гръм, земята се разлюляла, всичко се превърнало в камък, само една кукувица излетяла от близката гора.

Отпътуване за пещера “Венеца” – една от най-красивите в района край Белоградчик. Има много на брой разнообразни образувания на ледени кристали, сталактити, сталагмити и др. При откриването на пещерата, която е била естествено запечатана до този момент, по целия и под са разпръснати различни на цвят кристали, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали. Пещерата се смята за изключително красива. Дължината и е около 200м, разпределени в 5 зали. Тук са намерили убежище прилепи, които могат да се видят и по туристическия маршрут. Уникалното за пещерата образувание са колониите от корали, подобни на морските. Друго нетипично пещерно, но много красиво образувание, което може да се види в пещера Венеца са кристалите. В допълнение на цялото това естествено богатство, пещера Венеца е уникално осветена – образуванията в залите са осветени в различни цветове, като някои от цветовете се сменят периодично. Истинско изкуство.

Пътуване за Видин , посещение на най-известната забележителност на старопрестолния град, средновековната крепост “Баба Вида” – единствената изцяло запазена в страната /Х век/. Град Видин изгражда своя облик в продължение на две хилядолетия, поради това е сложна смесица от различни исторически епохи. Възможност да се разходите в Крайдунавския парк, една от най-красивите крайдунавски градини по поречието.  Нощувка.

3 ДЕН   Закуска. Посещение на Еврейската Синагога, построена през 1894 г.,Катедралата . Отпътуване за Черепишки манастир „Успение Богородично” -разположен на самия бряг на река Искър. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман. Тук е изработено и прочутото „Черепишко Четвероевангелие” с позлатен обков. В скалите над манастира е била изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на „Св. Йоан Кръстител”. В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ – ХVІІІ в. и ХІХ в., оттогава е останала и колекция от икони. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”. Почивки по пътя и пристигане във Варна  вечерта .

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски във Враца;
 • Екскурзоводско обсллужване по маршрута;
 • Посещение на пещерата Леденика (без включена входна такса);
 • Посещение на Белоградчишките скали;
 • Посещение на пещерата „Венеца“ (без включена входна такса);
 • Посещение на Чипровци‘
 • Посещение на Черепишки манастир;
 • Посещение на крепостта „Баба Вида“;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти: Пещерата „Леденика „ – възрастен – 4лв, за ученици, студенти и пенсионери – 2лв; Пещера “Венеца” – цена за групи – за възрастни 6лв, за пенсионери 4лв, за ученици 3лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

Минимален брой участници: 35

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Туроператорът си запазва правото на промяна на последователността  на посещаваните обекти;

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: