Еднодневна екскурзия до Свещаре,Демир баба Теке и Разград

Категория еднодневни
Месец октомври

Дата: 31.10.2021 г

Цена: 28 лв.

Програма на пътуването:

Отпътуване в 7:00 ч от Варна, Антим 1 и от Шумен (пети километър) в 08:00 ч. Пристигане около 09:30 в Историко-археологически резерват Сборяново, в с. Свещари. Посещение на едно от най-забележителните открития на археологията ни – гробницата под Гинина могила от III в.пр.н.е. Тя e уникален паметник на тракийската архитектура. Включена е в Листата на световното културно наследство през 1985г. Особено красива е украсата на погребалната камера – синтез на пластичните изкуства с архитектурата. Шедьовър е каменният архитрав, който опасва стените, носен от десет фигурки – кариатиди. През 1982г. в Гинина могила, край село Свещари, близо до Исперих, е направено едно от най-сензационните открития на българската археология през XX в. Разкрита е тракийска гробница с уникална архитектура и украса, които я нареждат в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Гробницата е изградена от големи варовикови блокове и се състои от дромос (коридор) и три квадратни помещения (преддверие, и две камери), всяко покрито с отделен свод. В гробницата при Свещари е погребан владетел на тракийското племе гети със съпругата си, управлявал царството си през втората четвърт на III в.пр.Хр. В централната камера са разположени две каменни легла. По-голямото е предназначено за погребално ложе на владетеля, по-малкото – за любимата му съпруга, която трябвало да го следва в задгробния живот. Любимите коне на покойника били положени в страничната камера и пред входа на преддверието. Гробната камера е с изключително богата украса. Трите страни на помещението са оформени като колонада, но вместо на колони корнизът е положен върху десет женски фигури с вдигнати нагоре ръце, наречени кариатиди. Над тях има стенопис, представящ религиозна процесия и обреда хероизация – обожествяване на владетеля покойник, който получава златен венец от ръцете на богиня, облечена с дълга одежда. получава златен венец от ръцете на богиня, облечена с дълга одежда. В насипа на могилата са проучени останки от жертвени ями и огнища, които свидетелстват, че при идигането на могилата са извършвани сложни погребални обреди. Богатата украса и съвършената архитектура на гробницата подчертават политическата мощ на владетеля, за когото е била изградена.

Следва посещение на култовия център – Демир баба теке – манастир и гробница, строени през XVI век. Гробницата е на алианския светец Демир баба. На това място е имало тракийско светилище и обектът е бил почитан от векове. Днес мюсюлмани и християни посещават светилището. До сградата има минерален извор и каменни легла за страдащите. Слизайки по стъпалата към текето ще видите множество пъстри парцалчета, а тук таме и дрехи,така че подгответе се! Поверието, е че завързването на пъстро парцалче носи здраве, даже ако тъканта е от мястото на дрехата, което покрива болно място, то то ще се излекува. До текето e така нареченият Тракийски град, за който се предполага, че е изпълнявал функциите на столица на гетите, запазени са част от крепостните стени.

Отпътуване за Разград и посещение на Археологически резерват Абритус – основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градски центрове в Долна Мизия – римската провинция, разположена на територията на днешна Северна България. В Абритус е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети).

Връщане във Варна след 18:00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Посещение на Демир Баба Теке;
  • Посещение на Абритус (без включена входна такса);
  • Посещение на Историко-археологически резерват “Сборяново” (без включена входна такса);
  • Екскурзоводско обслужване.
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

Офертата не включва:

 • Входна такса на посещаваните обекти:
  – Историко-археологически резерват “Сборяново” – 10лв за възрастни, 5лв за учащи и пенсионери: 5лв (в билета е включена и цената на беседата);
  – Археологически резерват Абритус – 3лв за възрастни, 1.50лв за учащи и пенсионери.
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв.;

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100003201  гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: