Еднодневна екскурзия до Русе, Басарбовски манастир и Иванови скални църкви

Категория еднодневни
Месец март

Дата: 11.03.2023 г.

Цена: 40 лв.

Тръгване от Варна, ул. Антим I в 07:00 ч.

Първата ни спирка е  посещение на Ивановските скални църкви – манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век.

По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Ще посетим и Басарбовския манастир – единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. За известно време през XIXв. манастирът останал без обитатели, но през 1937г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.
Отпътуване за град Русе.
Ще направим пешеходна обиколка на града с лицензиран екскурзовод. Ще видите градския театър, известен още като Доходното здание, операта, Пантеона на Възрожденците и др. Възможност за посещение на къщата на Калеопа, или т.нар Музей на градския бит. Експозицията в музея акцентира върху знаците на Модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XXв. Къщата на Калеопа е първият у нас етнографски музей, който представя градската (буржоазна) култура.Посещение на къщата-музей на Захари Стоянов.
Свободно време за обяд.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града-вечерта.

 

 Офертата включва:
• Транспорт от Варна с комфортен туристически автобус;
• Медицинска застраховка;
• Екскурзоводско обслужване;

  • Посещение на Русе;
  • Посещение на Иванови скални църкви;
  • Посещение на Басарбовски манастир;

Офертата не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти:
– Къщата на Калеопа – 4лв за възрастни и 1лв за учащи;
– Басарбовски манастир – 4лв;
– Иванови скални църкви – 5 лв;
• Разходи от личен характер.

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010003745  гр. Варна.

 

 

 

  • Дни Място Времетраене: