Еднодневна екскурзия до Плиска, Шумен и Мадарския конник

Категория България
Месец октомври

Дата:08.10.2022 г

Цена: 30 лв.

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч. Първата ни спирка е Плиска – първата столица на България от 681 до 893г. Посещение на Двора на кирилицата – царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител усеща духа на миналото и неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, е част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството. Свободно време.

Отпътуване за паметника – „Създатели на българската държава“.

Паметникът е експониран за близко и далечно възприемане.Осем тела от бетон,се събират във вид на спирала и символизират постъпателния възход на българската държава.Монументът и фигурата на лъва се виждат от 30 км.Щом се приближите до паметника,пред вас  ще се появи величествената фигура на Създателя на българската държава – хан Аспарух.Близостта на първата българска столица дава основания да се мисли,че владетелят забива меча си в земята и изрича думите:“Тук ще бъде България!-под това небе,на тази земя“.

Зад него в триумфален ход е конят-верният спътник на прабългарите.

В ляво от хана е кучето-животното,използвано за жертвоприношение от прабългарите.

Ще видите още и хан Тервел,хан Крум и хан Омуртаг-владетелите, които утвърждават българската държава.Княз Борис – негова е заслугата за приемането на християнската вяра.Цар Симеон – който превръща България в една от най-великите европейски държави.

И като апогей на 50 метрова височина е изваян гранитен лъв-символ на българска сила,жизненост и стремеж към свободата.До лъва е изобразен прабългарския знак за дълголетие-пеперудата.

Отпътуване за крепост Шумен – една от най-известните забележителности в България.

Крепостта е построена вероятно от траките ,като е достроявана и възстановявана от римляни, византийци и българи. Счита се, че първото укрепление на това място е построено преди 3200 г., което го прави едно от най-старите на територията на България. Превземана и разрушавана неколкократно, Шуменската крепост се е възраждала за нов живот и е просъществувала до 1444 г.

Останките от крепостта са може би едни от най-добре проучените древни останки в България. Изследванията са разкрили важни сведения за бита и военното дело на българите през Средновековието. Намерени са останки на 12 църкви, ранновизантийска баня, керамика, съдове, украшения и монети.

Свободно време за разглеждане на крепостта.

Отпътуване за Мадарския конник.

Величествените скали, красивата природа и обилната вода на това място са привлекли човека още в дълбока древност. През вековете е създавал тук пещерни светилища, дворци и имения, крепости, храмове, отшелнически килии и манастирски комплекси, места за уединение и за общи празници. За това свидетелстват намерените следи от материалната и духовна култура на много етнически общности – първобитни хора, траки, римляни, византийци, славяни, българи, турци и др.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Двора на Кирилицата (без включена входна такса);
 • Посещение на паметника „Създатели на българската държава“ (без включена входна такса);
 • Посещение на крепост Шумен (без включена входна такса);
 • Посещение на Мадарски конник (без включена входна такса);
 • Медицинска застраховка за лица до 64,99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входна такса за Двора на Кирилицата – 8 лв. за възрастни;
 • Входна такса за паметника „Създатели на българската държава“ – 4 лв за възрастни,деца – 2 лв.;
 • Входна такса за крепост Шумен – 3 лв;
 • Входна такса за Мадарския конник – възрастни – 5 лв.,пенсионери и ученици – 2 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г.- доплащане 2 лв.;
 • Разходи от личен характер;

 Mинимален брой участници: 30

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: