Еднодневна екскурзия до Плиска,Преслав и Мадарския конник

Категория еднодневни
Месец май

Дата: 09.05.2021 г

Цена: 22 лв.

 

 

Програма на пътуването:

Отпътуване от Варна (ул. Антим I) в 08:00 ч. Пристигане в Плиска – първата столица на България от 681 до 893г. Посещение на Двора на кирилицата – царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител усеща духа на миналото и неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, е част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството. Свободно време.

Отпътуване за Мадарския конник.

Величествените скали, красивата природа и обилната вода на това място са привлекли човека още в дълбока древност. През вековете е създавал тук пещерни светилища, дворци и имения, крепости, храмове, отшелнически килии и манастирски комплекси, места за уединение и за общи празници. За това свидетелстват намерените следи от материалната и духовна култура на много етнически общности – първобитни хора, траки, римляни, византийци, славяни, българи, турци и др.

Ще разполагате и със свободно време за обяд. 

Отпътуване за Велики Преслав-перлата на Симеонова България.

По времето на цар Симеон българската държава достига своя най-голям военно – политически разцвет.   Българският владетел постига редица победи над Византийската империя, които засилват амбицията му да заеме на византийския престол. Цар Симеон обаче остава в паметта на българите не само като умел пълководец и дипломат, но и като вдъхновител на забележителни културни достижения. Видно място сред тях заема столицата на българската държава – Велики Преслав. Град, който в плановете на българския владетел дава най-ярък израз на неговите политически и културни амбиции.

Велики Преслав, е основан преди повече от 1110 години като град крепост. През 893 г. е провъзгласен за столица на българската държава.Тук се намирали Дворецът на владетелите, Дворецът на епископа, а впоследствие – на Патриарха.

Воювайки непрекъснато с Византия и други народи преславските  царе и най-вече Симеон непрекъснато черпели опит от техните достижения не само в строителството, но и в писмеността, науката, културата, игрите и забавленията, ревностно поддържат християнството. ” Златният век” на България дава в изобилие шедьоври на архитектурата, каменната пластика, ювелирното изкуство, инкрустациите, мозайките дърворезбата… А керамичната иконопис с живия си рисунък остава ненадмината. Десетки години в столицата Преслав идват дипломати, лични пратеници на императорите, търговски представители, хора на изкуството, висши духовници. Всеки един от тях засвидетелствува уважението, а и респекта на своята страна.Така столицата Преслав стъпка по стъпка израства и достойно съперничи  на Константинопол- столицата на хилядолетната империя  Византия.

Ще имате възможност да гледате прожекцията на филма за Симеон,ще видите и иконата на Теодор Стратилат с топли човешки очи загледани в бъдещето,кръглата църква –архитектурното чудо на Преслав.Наричана още Златната или Симеоновата църква,тя представлява едно уникално свидетелство за епохата.

Златната църква символизира обособяването на българската култура от византийското влияние, проникнало в страната след покръстването, тъй като била построена в много различен вид от църковните архитектурни решения от IX-X в. 

Построена като дворцов богослужебен храм, Златната църква съчетава в себе си всички характерни черти на Преславската цивилизация – всеизвестната рисувана керамика и каменна пластика. Тя е издигната около 907 г. в района южно от владетелския дворец, близо до устието на река Тича.

Руините и  днес са отъждествени с постройката от хрониката заради съответстващото местоположение. До този момент няма открит нейн аналог по българските земи или съседните държави. В градежа на Златната църква се наблюдават както византийски и елинистични мотиви, така и римски, традиционно български и дори франкски.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 18.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Плиска;
 • Посещение на Преслав;
 • Посещение на Мадарски конник (без включена входна такса);
 • Посещение на Двора на Кирилицата (без включена входна такса);
 • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входна такса за Двора на Кирилицата – 8 лв.;
 • Мадарски конник – възрастни – 5 лв.,пенсионери и ученици – 2 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв.;
 • Разходи от личен характер;

 

 

ВАЖНО!!!!!  ДЕЦА ДО 6 Г. ПЪТУВАТ БЕЗПЛАТНО С ЕДИН ИЛИ ДВАМА РОДИТЕЛИ.ЗАПЛАЩА СЕ 2 ЛВ ЗА ЗАСТРАХОВКА.

 

 

Mинимален брой участници: 30

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: