ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО МИСИОНИС-КРУМОВО КАЛЕ,ВОДОПАД БОАЗА И ТЪРГОВИЩЕ

Категория еднодневни
Месец май

Дата: 15.05.2022 г.

Цена: 25 лв.

Програма:  Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.30 ч.

Пристигане на крепостта Крумово кале или Мисионис – разходка в миналото. Крепостта възниква в началото на V в като част от отбранителната византийска линия  на Стара планина. От края на VII до края на  X в тук се развива раннобългарско селище, известно днес под името Крумово кале. Според преданието, името на крепостта се свърза с победата на хан Крум през 811 г над император Никифор Геник.

Всеки ден археолозите се натъкват на предмети, които носят нови сведения за историята и значимостта на Мисионис. Десетки са откритите находки в древния град и броят им непрестанно нараства. До сега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Запазените архитектурни останки на крепостната стена, крепостната порта и прилежащите й кули, разкритите изцяло три раннохристиянски базилики от V-VIв. и църква от XII-XIVв. показват наличието на цветущ град. Облик на благополучието на античния и средновековен град дават и многобройните находки от керамика, желязо – въоръжение – стрели, части от ножове, мечове и саби.

Интересен артефакт от това време е  бронзовата статуетка на Марс с откъснати глава и крайници – знак за символичното сбогуване на някогашния ѝ собственик с езическите божества при приемане на християнството.

Значима находка са и ювелирните накити и изящно изработените стъклени чаши, датирани около IV-VIвек, когато стъклото е било лукс по нашите земи, използвано е само в богатите римски градове.

Отпътуване за водопад Боаза.Водопада е сравнително малък,висок около 5 метра и се е образувал от излизащ на скалната повърхност малък подземен приток на реката.Водите му се оттичат по подземни канали и се изливат на повърхността от водна пещера.

Отпътуване за Търговище.

Свободно време.

Отпътуване за Варна.

Пристигане в града около 19.00 ч.

 

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус или микробус;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на Крумово кале;
  • Посещение на водопад Боаза;
  • Посещение на Търговище;
  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

Офертата не включва:

  • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв.;
  • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100003201  гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: