Еднодневна екскурзия до Крушунски водопади и Деветашка пещера

Категория еднодневни
Месец Август

Дата: 01.08.2020 г

Цена: 45 лв.

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 06.00 ч.,от Шумен (пети километър) в 07.00 ч.

Отправяме се към магията на Крушунските водопади – едно  от най-красивите и интересни места за посещение в България. Крушунският водопад ще ви предложи най-голямото и живописно водно зрелище в България. Образуван от множество карстови тераси, той се спуска от височина 20м, за да спре дъха на всеки посетител. В района ще се удивите и от още два по-малки водопада, които заедно с първия образуват т. нар. Крушунски водопади, известни още като местността Маарата. Тук ще ви посрещнат и запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14 век. Интерес ще предизвикат и виреещите тук редките ценни растителни и животински видове.

Свободно време за обяд.

Около 13.00 ч.отпътуваме за Деветашката пещера-една от най-големите пещери в България. Входът й е с височина 35 метра и ширина 30 метра.

Деветашката пещера е суха, много просторна и добре защитена от силни въздушни течения. На тавана й има седем огромни отвора, наричани от местните Окната.

Добрите условия за живот, които предлага пещерата – големите размери, осветление на голяма дълбочина, удобна за отбрана, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и сред плодородна местност – привличат вниманието на човека от най-дълбока древност. В пещерата са на лице следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха /около 70 000 г. пр. Хр.

Най-голямото население в пещерата е от времето на каменно-медната епоха – V хил.г. пр. Хр. Тогава хората заселват почти цялата й площ. Деветашката пещера е населявана и през бронзовата, желязната и римската епохи. По-късно през средновековието пещерата не е обитавана постоянно. Откритите материали свидетелстват, че тя вероятно е била използвана като убежище при опасност.

Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък) и 9 вида прилепи.

Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 19.00 ч.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Посещение на Крушунски водопади (без включена входна такса);
  • Посещение на Деветашката пещера (без включена входна такса);
  • Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.

Офертата не включва:

  • Медицинска застраховка за лица над 70 г.-2 лв.
  • Входни такси за посещаваните обекти: Крушунски водопад – 3 лв.; Деветашка пещера :  възрастни 3 лв., 2 лв. за ученици,студенти и пенсионери;
  • Разходи от личен характер;

 

ВАЖНО:Желателно е туристите да бъдат с ниски и удобни обувки!!!

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100002625  гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: