Еднодневна екскурзия до Крепост Овеч,солниците в Провадия,Чудните скали и Арковна

Категория еднодневни
Месец април

Дата: 16.04.2022 г.

Цена: 20 лв.

 

Програма:

Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Посещение на Крепост Овеч. Построена на величественото плато източно от града, познато под името Калето. Тя се използва от средата на ІІІ до края на ХVІІ век, с прекъсване от първите десетилетия на VІІ до Х век. Византийците я назовават Проват, българите – Овеч, а турците – Таш хисар (каменна крепост). Уникалните природни дадености я правят трудно превземаема. Твърдината отвсякъде е защитена от скали с височина от 11 до 18 м. Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Свързват името й с управлението на цар Ивайло (1277г–1280г), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366г) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444г).

Следва посещение на солниците в Провадия-единственото находище на каменна сол в България. Интензивното производство на сол в средата и втората половина на V хил. пр. Хр. прави жителите на Провадия-Солницата едни от най-богатите хора в Европа. По това време солта играе ролята на пари и е по-ценна от златото. Търговията с нея води до натрупване на огромни за времето си богатства, които е трябвало да бъдат пазени от непрестанните опити на враждебно настроени съседи да се домогнат до тях.Около 4700 г. пр. Хр. селището е укрепено със силна каменна фортификационна система, която е поддържана, обновявана и изграждана наново в продължение на 350 години. Засега няма данни за подобна каменна цитадела през V хил. пр. Хр. в Европа, която освен всичко друго е и невероятно постижение на военната теория и строителното изкуство!

Продължаваме към Чудните скали. Природната забележителност представлява около 10 на брой скални пирамиди с височина 40-50 метра, изградени от варовикови скали, които са ерозирали от вятъра и водата в течение на годините. Забранено е да се отчупват парчета от тях или да се рисува върху повърхността им.

Отпътуване за Ченге. Посещение на Етнографския комплекс, църквата и красивия язовир. Последната ни спирка е Арковна. Свободно време за обяд. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 18:00ч.

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус или микробус;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на крепост Овеч (без включена входна такса);
  • Посещение на Солниците в Провадия (без включена входна такса);
  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.

 

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв.;
  • Разходи от личен характер;

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

  • Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100003201 гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: