Еднодневна екскурзия до Дряновски манастир и пещера Бачо Киро

Категория еднодневни
Месец ноември

Дата: 07.11.2021

Цена: 35 лв.

Отпътуване от Варна,ул. „Антим 1“в 6,30 часа   и с почивка за кафе около 10,30 часа сме пред Дряновския манастир. Разположен е на около 5 км от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Издигнат от цер Калоян, манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от османските нашественици, крепост и убежище на българските будители и революционери – отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880 г., а през 1897 г. на мястото на построената през 1861 г. църква „Успение Богородично“ е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници. Строителите оставили неизмазани следите от османските куршуми- да се знае и помни…

Кратък преход до пещерата „Бачо Киро“. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Отстои на 300 м от Дряновския манастир в отвесна варовикова скала. Посещението е около 40 мин с планински водач. Разходката започва от Предверието за да стигне до красивата Бална зала. Не забравяйте да подпечатате книжката си за 100-те национални обекта!

На връщане Ви предлагаме да спрете за малко и в Дряново  и да посетите музея  на неговият прочут син – строител Никола Фичев . Строил църкви, мостове, представителни сгради по цялата Османска империя а както се говори със своя майсторлък  стигнал до Париж.  В Дряново работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, плановете им, архивни и съвременни фотографии, които разкриват оригиналния и сегашния им вид. Представени са и характерни за периода строителни и резбарски инструменти, както и неговият пръстен-печатът. Много интересни са и таблата с цитати на известни пътешественици и учени, които са описвали с удивление сътвореното от майстор Никола.

 

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус (микробус);
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
  • Посещение на Дряновски манастир;
  • Посещение на пещера “Бачо Киро” (без включена входна такса);
  • Посещение на Дряново;
  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.

 

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка за лица над 65 г. – 2 лв.
  • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

  • Дни Място Времетраене: