Еднодневна екскурзия до Велико Търново- Звук и Светлина

Категория еднодневни
Месец март

Дата: 03.03.2023 г.

Цена от Варна: 50 лв.

Цена от Шумен: 45 лв.

 

Програма:

Отпътуване от Варна,ул. Антим 1 в 09.00 ч.,от Шумен (бензиностанция OMV) в 10.00 ч.

Кратка почивка.Отпътуване за Хотнишки водопад – известен още под името Кая Бунар.

Свободно време за разглеждане и снимки.

Продължаваме към Преображенския манастир-най-големият от манастирите, разположени около Велико Търново и четвърти по големина в България. Основан е по времето на Втората българска държава  през 13 – 14 в. Първоначално манастирът е метох на Ватопедския манастир  от Света гора, но през 1360 г. се сдобива с автономност. Възникването на Преображенския манастир се свързва с личността на втората съпруга на българския цар Иван-Александър – Сара и сина им цар Иван Шишман, които даряват много средства за неговата реконструкция и ремонт. Поради това манастирът е известен и като Сарин или Шишманов. Той играе и важна роля в духовния живот на българската столица през 14 в. През Средновековието Преображенският манастир е бил разположен на около 400 – 500 метра южно от сегашното си местонахождение. Първоначалното място на манастира е изоставено след разрушаването му по време на завладяването на Търново в края на 14 в. След падането на България под османско владичество манастирът е неколкократно опожаряван и плячкосван от османците, а впоследствие е разрушен напълно.

На сегашното си място Преображенският манастир е възстановен през 1825 г.

Свободно време за разглеждане и снимки.

Отпътуване за Велико Търново – град с богата история,култура и традиции.Свободно време за обяд.

По-желание,може да посетите „Музея на илюзиите“. Състои се от илюзии, които са свързани с оптични измами и възприемане на перспективите.

Следва пешеходна разходка с екскурзовод на Самоводската чаршия. Създава се в средата на XIX век. На новата улица земеделски производители продават своята продукция. Това са най-често земеделци от околните села. Появяват се занятчийски дюкяни, работилници и ханове през годините.

В 19,30 часа трябва всички да сме на площадката пред Царевец. Започва „Звук и Светлина”.Това е една магическа притча за нашата история разказана с музика и светлини. Какво ли няма в нея – и победни маршове и плач на кавал и викове на жена. Всичко това допълнено от нежния и тревожен танц на светлинните лъчи. Продължава само 30тина минути. Събрало  в себе си цялата ни светла и мъченическа история. Заслужава да се види и чуе.

Връщането е около 23 ,30 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Хотнишки водопад;
 • Посещение на Преображенски манастир;
 • Посещение на Самоводската чаршия;
 • Посещение на „Звук и светлина“;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входна такса за „Музея на илюзиите“- възрастни -12 лв., деца от 7 до 18 г. -8 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв.;
 • Разходи от личен характер;

 

Mинимален брой участници: 30

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към. застрахователната полица е с номер  0370010003745, гр. Варна

 

 

 

 • Дни Място Времетраене: