Еднодневна екскурзия до Арбанаси и Царевец и Парка на миниатюрите във Велико Търново

 • ден 1
  ден 1    Арбанаси

  Отпътуване от Варна, ул. „Антим I“ в 06:30 ч. по посока Арбанаси. Пристигане около 10:30. Ще разполагате със свободно време за разходка и обяд.

 • ден 1
  ден 1    Велико Търново

  Към 12:30 ч. се отправяме към Велико Търново, където ще посетим крепостта Царевец (Време за посещение около 90 минути).

 • ден 1
  ден 1    Велико Търново

  Посещение на парка на миниатюрите „Търновград - духът на хилядолетна България“

 • ден 1
  ден 1    Варна

  Отпътуване за Варна около 16:30 ч. Пристигане в града към 20:30 ч.

Категория България еднодневни
Месец април

Дата: 22.04.2018 г.

Tsarevets palace in Veliko Tarnovo at sunset

Цена от Варна: 32.00 лв.;

Цена от Шумен: 29.00 лв.

Отпътуване от Варна, ул. „Антим I“ в 06:30 ч. по посока Арбанаси. Пристигане около 10:30 ч.  Историята на Арбанаси е богата и изпълнена с много интересни факти и събития. Днес като наследство са са останали запазени 144 къщи, църкви и манастири с богата архитектура и вътрешна декоративна украса, стенна живопис и резба. Прекрасна е и гледката, която местността предоставя- към пропитите с история хълмове на Царевец и Трапезица.

Тук ще посетим манастира „Света Богородица“ Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. В манастира се съхранява чудотворната икона на Богородица Троеручица. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от османците  монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно местно овчарче чува стон, идващ под земята- така намират иконата и я връщат обратно в  манастира.

arbanasi-2

Малко след 11:00 ч. се отправяме към Велико Търново, където ще посетим ще посетим и най-новата атракция на града- паркът на миниатюрите „Търновград- духът на хилядолетна България“, тук ще имате възможност да разгледате изключително точни и детайлни макети на около 40 български забележителности. Сред тях са крепостта Царевец и Паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида и др. (време за разглеждане около 60 минути).

Следва посещение на крепостта Царевец.

През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в нейно главно укрепление и дом за аристокрацията. Повече от 200 години в града кипи политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-големите градове в европейския югоизток, а крепостта – най-важната в България.

al-nevski

Днес архитектурно-музейният резерват „Царевец” е уникално място за среща с миналото на България. (Време за посещение около 90 минути).

Около 14:30 ч. ще разполагате и със свободно време за разходка и късен обяд из Самоводската чаршия. Разположена в старата част на града- със своите каменни дувари, малки дюкянчета и старинни къщи, тя ще ви очарова с приятана атмосфера, аромат на кафе и шарени захарни петлета.

Отпътуване за Варна около 16:30 ч. Пристигане в града към 20:30 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Арбанаси;
 • Посещение на Велико Търново;
 • Медицинска застраховка;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Водач от агенцията.

 

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти: Крепостта Царевец- 6.00 лв. възрастен; 2 лв. учащи; 3.00 лв. пенсионери; Паркът на миниатюрите- 10.00 лв. възрастни, 5.00 лв.- учащи и пенсионери ;
 • Разходи от личен характер.

 

Допълнителна информация:

Необходими документи:  валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: 100% при записване;

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

Забележки:

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД  ”Алианц България „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер 13160170390000009, гр. Варна.

График

 • Дни Място Времетраене:
 • ден 1 Арбанаси 4 часа
 • ден 1 Велико Търново 90 мин
 • ден 1 Велико Търново 30 мин
 • ден 1 Варна 4 часа