Еднодневна екскурзия до Алфатар,Тутракан и Кайнарджа

Категория еднодневни
Месец ноември

Дата: 21.11.2021

Цена: 35 лв.

 

Тръгването е от „Антим!“ в 07.00 ч. С това пътуване ще се разходим и равна Добруджа,като я прекосим цялата. Първата ни спирка е в Алфатар Тук е Добруджанската  къща –  построена през 1893 г. и  туристически обект от 1984., Етнографската експозиция показва традиционна уредба на добруджанско жилище в периода от края на XIX до средата на XX век. .В тази красива старинна къща алфатарските жени ще ни покажат  автентичен добруджански фолклор и обичаи – ще ни попеят, ще ни нагостят с ракийка.. Може ли да не пробваме добруджанската питка – най вкусна  и най сладка!   Ще разгледаме стаите  подредени с традиционни за селището тъкани, вълнени черги, автентични кърпи и везани възглавници.В  помещението с огнище е подредена цялата покъщнина на тогавашната домакиня: паници, сахани, тигани, тасове, нощва, пакода за хляба, гърнета,тави, менци за вода. В помещението “горняк”, покрай стените направо на пода са наредени делви, оцетарници, гърнета за мас и динен мед, качета за сирене. По стените са забити дървени куки, на които са окачени мъжки и женски дрехи, торби, прежди.  В пишника се изнася животът на семейството през летните дни. Тук се пече хлябът. С приготвеният хляб се храни семейството.  В одаята е показан интериор от 30-те- 40-те години на XX век. Това е време, когато в селското жилище навлизат елементи от градския интериор: кревати и масички със струговани детайли, скринове, грамофони, тоалетки с красиви огледала, столове с високи и извити облегала, дребни, но изящни предмети за украса, оригинални тъкани и плетива.В дама е разгърната експозиция на лозаро-винарството, с характерни оръдия и сечива за обработка на земята, съдове за прибиране на гроздето и съхранение на виното

От тук се отправяме към село Кайнарджа. Тук през   1 774г е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Османската Империя – първият документ в който се говори за правата на християнското насиление в империята. Принателните потомци са направили тук чешма ,а в наше време – малък мемориялен комплекс с  паметник на Екатерина Велика.

Следва пътуване към Тутракан Малкото , тихо крайдунавско градче предлага няколко интересни обекта  Музеят на риболова  е лодкостроенето– единствения по рода си такъв музей у нас. На входа ни посреща най- голямата риба уловена у нас – 393 килограмовата моруна. Дървените лодки  -тутраканки са на брега, малко поостарели , поолющени но пък интересни за селфита и снимки с приятели. След музея- разходка из  чаровната рибарска махала където можем да видим наредбата на истинската рибарска къща, да видим как се плетат мрежите, да  похапнем  вкусна рибена чорба гарнирана с рибарски истории.

Край Тутракан се намира и мемориалът „Военни гробища 1916“Славни герои лежат под белите каменни кръстове и заслужават нашата почит за подвизите си в Тутраканската епопея. Над 8000 войници от четири нации са погребани след Първата световна война в най-голямото военно гробище в България, загинали за освобождението на Южна Добруджа. 1764 от тях са българи, а останалите – немци, румънци и турци. Голяма част от падналите бойци остават неизвестни. Ще забележите, че някои надгробни кръстове са с надпис „неизвестен“.

 

Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • екскурзоводско обслужване;
  • Посещение на Алфатар;
  • Посещение на село Кайнарджа;
  • Посещение на Тутракан;
  • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.

 

Офертата не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка за лица 65 г.- 2 лв;
  • Разходи от личен характер;

 

Забележки:

*Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100003201  гр. Варна.

 

  • Дни Място Времетраене: