Един прохладен ден в Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро и невероятния спектакъл „Звук и светлина“ във Велико Търново

Категория еднодневни
Месец Август

Дата: 08.08.2020 г.

Цена от Варна: 38 лв.

Цена от Шумен и Търговище: 34 лв.

 

Програма: Отпътуване от Варна, ул. Антим 1 в 09.30 ч., от Шумен (пети километър) в 10,30 ч., от Търговище (бензиностанция OMV) в 11.00 ч.

Около 13.30 ч. пристигане в Дряновски манастир – разположен на около 5км от Дряново, сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Издигнат от цар Калоян, манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от османските нашественици, крепост и убежище на българските будители и революционери – отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880г, а през 1897г на мястото на построената през 1861г църква “Успение Богородично” е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници. Строителите оставили неизмазани следите от османските куршуми – да се знае и помни.

Свободно време за разглеждане на манастира и обяд.

Кратък преход до пещерата Бачо Киро. Тя представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600м.

Пещера „Бачо Киро” е един от диамантите в пещерната огърлица на България –  заради удивителните карстови образувания, заради това, че е първата в страната благоустроена за посещения от туристи и защото тук са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс (разумни хора) в Европа.

Пещерата се е образувала във варовиковия скален венец Боруна между каньоните на река Дряновска и нейния приток река Андъка. Някога местността е била дъно на море, като и днес в пещерата могат да се видят вкаменелости от раци и др. Образуването на пещерата е тясно свързано с водите на река Дряновска – в началото на кватернера, преди около 1.8 млн години, те започнали да нахлуват в пукнатините на скалата и постепенно оформили пещерата. Изящната работа след това се извършва под влиянието на карс­товите води, просмукани във варовиците, лежащи над пещерните галерии и зали. Неуморните капки карстова вода, обогатени с варовито вещество, в продълже­ние на стотици хиляди години постепенно са изваяли красивите форми – сталактити, сталагмити, сталактони.

За посетители е оформена благоустроена част от 700м. Отстои на 300м от Дряновския манастир, в отвесна варовикова скала. Посещението е  20 минути(късия маршрут) и 60 минути (дългия маршрут) с планински водач. Разходката започва от Преддверието, за да стигне до красивата Бална зала. Не забравяйте да подпечатате книжката си за 100-те национални обекта!

Около 16.30 отпътуваме за Велико Търново- столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878-1879 г. През средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. На 27 юли 1965 г пред него е добавено „Велико“ в чест на предишната слава на града.

Ще имате възможност да разгледате „Мини България“ парк на миниатюрите-единствен по рода си в България и е най-незабравимата забележителност във Велико Търново. В продължение само на една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като например дворец „Врана“ в гр. София, „Евксиноград“ в гр. Варна и „Царска Бистрица“ в Боровец, но също така и този на румънската кралица – „Тихото гнездо“ в гр. Балчик. Имате възможност и да се докоснете до архитектурата на катедралите в чест на Света Богородица,  Храм-паметник “Свети Александър Невски” , Народен театър “Иван Вазов”, Рилски манастир, Бачковски манастир, крепостите и дворците на България, както и много други.

Посещение на Самоводската Чаршия- сигурно най-популярната за туристите улица във Велико Търново, заради автентичния си дух . Тя се формира като улица на занаятчии и търговци през 60-те и 70-те години на 19 век и до днес пази този облик на оживена търговска улица, по която всеки ще намери нещо полезно за себе си.

На Самоводската чаршия в онези времена е имало и няколко хана. Днес реставрирана е сградата на Хан Хаджи Николи, където има хотел и ресторант.

Ще успеете да наблюдавате прекрасното шоу „Звук и Светлина“. Драматичната музика, биещите камбани и играта на светлините по крепостните стени на Царевец и Трапезица ни карат отново и отново да загубим представа за времето и пространството, да замълчим задълго и да се върнем назад във вековете.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града след 24.00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Дряновски манастир;
 • Посещение на Пещерата Бачо Киро (без включена входна такса);
 • Посещение на „Мини България“(без включена входна такса);
 • Посещение на Самоводската чаршия;
 • Посещение на шоуто „Звук и Светлина“;
 • Застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Пещерата Бачо Киро (къс маршрут 20 мин.)– 4 лв. за възрастни, 3 лв. за деца, ученици и пенсионери; Дълъг маршрут (около 60 мин.) – 6 лв. за възрастни, 4 лв. за деца, ученици и пенсионери;
 • Парк „Мини България“- 10 лв. за възрастни, 5 лв. за деца, студенти и пенсионери;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв.
 • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100002625  гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: