Дефиле на младото вино в Пловдив

Категория България
Месец ноември

Дата: 26-28.11.2021 г.

Цена: 140 лв.

Маршрут: Варна – Араповски манастир –  Асеновград –- Пловдив – Белащица- Куклен – Варна

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

 

ПРОГРАМА:

1 ден

Тръгваме от „Антим 1” в 07.00 ч. и с почивки и спирки спираме да посетим Араповския манастир „Света Неделя“. Манастирът, издигащ се като крепост в открито поле е възникнал през 1856 г. около водите на древно аязмо. Строен от родопски майстори от село Югово, той е единствения български манастир в полето. Ще го разгледаме … и продължаваме по пътя за Родопската Света гора – АСЕНОВГРАД. С право получава това име – в границите на общината му има 4 манастира и 33 църкви, 12 от които са в рамките на града. Човек никога не знае как и кога ще се излекува или къде ще се случи това, но много хора намират изцеление и помощ, като се обърнат към чудотворна икона, за която се казва, че има силата да лекува.
Иконите с необяснима сила, от които търсим помощ, се намират на много места по нашите земи. Една такава икона е чудотворната икона на Света Богородица – Елеуса в църквата “Света Богородица – Благовещение”, или известна още като Рибната църква в Асеновград. Тази църква е първата ни спирка в Асеновград.
Храмът заедно с аязмото е построен през 1834-та година на мястото на параклис от 12-ти век, за който се казва, че е строен заедно с Асеновата крепост. Тази църква е единствената в цялата Пловдивска епархия, която е наречена на Благовещение.
Тя носи името Рибната църква защото в параклиса под нея има лековито аязмо, в което плуват рибки. Говори се, че те са се появили там като знамение при полагане на основите на храма и че рибките вършат чудеса, но само праведните ги виждат. Ако човек отправи искрена молитва и се вгледа във водата в аязмото, молбата му че бъде чута и изпълнена. Кубето на църквата също носи символика – направено е на люспи – като рибешка кожа.

Следва свободно време в Асеновград, който е прочут и с производството на маврудовите вина. Не пропускайте да си купите по бутилка Асеновградски мавруд –с плътен рубинен цвят и силен плодов аромат. Както се пее в една песен „Най-хубавото вино е от Асеновград…. Следва пътуване към Пловдив. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден

Закуска. „Пловдив-древен и вечен“. Той е гордост не само за пловдивчани, но и за всички българи. Избран за Европейска столица на културата, един от най-древните градове в Европа, люлка на антични цивилизации, възрожденски център…днес още по-красив и модерен европейски град.

Древната епископската базилика – най новият туристически  обект е първата ни спирка.Ще се разходим по калдъръмените улички на Стария град. Старинният Пловдив е обособен като резерват заради архитектурния  комплекс от възрожденски къщи, разположени на трите хълма /Трихълмието/ – Небет тепе, Джамбаз тепе и Тексим тепе. Ще видим къщата на Аргир Куюмджиуглу, наречена „царската къща“ /днес Етнографски музей/, Балабановата къща, къщата на Хиндлиян – най-богато декорираната къща. Ще разгледаме  Античиния стадион, Античния театър, Античната ангора на църквите „Свети Константин и Елена“ – повечето икони в нея са дело на изключителния живописец Захари Зограф и „Света Богородица“, църквата „Света Неделя“- изографисана от Димитър Зограф…Тази разходка ще бъде по-различна и по-специална от друг път с чаша вино в ръка, за да се  подчертае неповторимата атмосфера сред възрожденските къщи.  Ще станем преки участници във фестивала „Дефиле на младото вино“… Той е първият фестивал в България, който „подава ръка“ на родните винопроизводители, като им предоставя възможността да презентират качествата и вкусовете на своята продукция пред широката публика по нетрадиционен начин. Уникалния характер на фестивал “Дефиле на младото вино“ се подчертава с мястото на което той се провежда, а именно неповторимата атмосфера на Стария град на Пловдив. По този начин събитието популяризира както българското винопроизводство, винения, кулинарния така и културно-историческия туризъм, характерен на град Пловдив.

Ще се насладите БЕЗПЛАТНО на фестивалната атмосфера. А срещу минимална сума  може да дегустирате 4 проби от вината на участниците. Вината от които може да дегустирате по време на фестивала са над 200 вида. За да подчертаете вкусовите качества на вината ще може да опитате гурме продукти на минимални цени. Опиянени и изпълнени с висок градус настроение тръгваме на разходка по най-дългата пешеходна улица в света.… цели 1750 метра и се прибираме в хотела за заслужена почивка. Нощувка.

3 ден

ЗакускаОтпътуваме за Пловдивския „Бевърли Хилс“ – село Белащица. Белащица е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища. Сгушен в полите на Родопите Манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец” е разположен на 1 км югоизточно от с. Белащица и на около 12 км южно от гр. Пловдив, там където от Тракийската низина постепенно започват да се издигат Родопите.

Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Той през 1014 г. по време на битката при с. Ключ изиграл решаваща роля за пленяването на Самуиловите  войници. Манастирът е девически, в него живеят три монахини и една послушница. Той е действащ, отворен за поклонници. Дворът представлява една прекрасна градина. Пространството му  е изпълнено с множество цветни лехи и красиви дървета и храсти, отгледани от монахините с много любов и подредени с вкус и изящество, присъщо на българката. Вдъхвайки от свежия планински въздух и опияняващия аромат на цветята, човек би искал да остане тук завинаги с Бога. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради. Продължаваме по светите места… Има едно място в България, което пази спомена за героите от “Козият рог”, което помни стъпките им. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето и мътилката на робството. Караиваница се славела с голямата си, ненагледна хубост. Затова и била изнасилена. След гаврата на турците с нея тя полудява. Мъжът й Караиван я качва на магарето и я довежда да се лекува в Кукленския манастир при лековитата вода в аязмото. Пише го и в началото на “Дивите разкази”. От тракийско време този извор е бил прочут с това, че лекува лудите.

И до днес в манастира се пазят веригите, с които са ги връзвали през нощта, за да не буйстват. Смята се, че те също имат лечебна сила. Всъщност в манастира умира и е погребана самата Мария. Накрая и Караиван идва тук в последните дни от живота си, за да пречисти съвестта си пред Бога.

Кукленският манастир „Св.св. Козма и Дамян” е разположен на 15 км югоизточно от гр. Пловдив в северните склонове на Родопите.

Известен е още с народното си име „Св. Врачoве”.  В непосредствена близост до портите на манастира се намира аязмо, от което блика лековита вода. Всеки, който употреби тази вода със силна вяра и упование в Бога и по молитвеното ходатайство на Св. братя Козма и Дамян, получава изцерение. Според един ктиторски надпис върху аязмото, манастирът някога е носел и името „Св. Безсребърници”.

Той е  единствения български манастир,  закрилян и от турските власти, тъй като в него се лекували семействата на османските управници. Изморени, но душевно пречистени от светите места, се отправяме към дома.

Връщане във Варна –  около 19 часа.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в Пловдив;
 • Посещение на Асеновград;
 • Посещение на Рибната църква;
 • Посещение на Араповски манастир;
 • Посещение на Стария град -Пловдив;
 • Посещение на фестивала на виното;
 • Посещение на Белащица;
 • Кукленския манастир;
 • Медицинска застраховка за лица до 64.99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г.- 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Туроператорът си запазва правото на промяна на последователността  на посещаваните обекти;

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: