Двудневна екскурзия до Русе, Басарбовски манастир,Иванови скални църкви и пещера Орлова Чука

Категория България
Месец ноември

Дата: 25-26.11.2023 г

Цена: 110 лв.

 

Програма:

1 ден
Отпътуване от Варна, ул. Антим I в 07:00 ч. Кратка почивка по маршрута. Пристигане в Русе – “Малката Виена”. Архитектурата в централната част на града е в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век. Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става кастелът Сексагинта Приста. По време на османското владичество градът е преименуван на Русчук. Русе е един от най-големите центрове на българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение. Настаняване в хотела. Ще направите пешеходна разходка в центъра на града – Историческия музей, основан през 1904 г, Къщата на Калиопа – една от най- красивите къщи в Русе. Сградата, в която днес се помещава Музеят на градския бит, е построена през 1864 г на самия бряг на Дунав. Освен с красивата си фасада, тя ще ви заплени и с преданието, което се носи за нея. В къщата е живяла Мария Калиш, съпруга на пруския консул Морис Калиш. Мария,която всички наричали Калиопа, била много красива жена. Според известна градска легенда, тя пленила сърцето на областния управител Мидхат паша. В знак на своята любов той ѝ подарява тази къща, но историята между тях няма щастлив край. Мидхат паша трябва да се върне в Цариград и дошлият на негово място нов управител решил, че освен поста ще наследи и любовта на Калиопа. Тя обаче не била съгласна с това и един ден я намират удушена. Никога не се разбира кой е убиецът. След нейната смърт къщата се използва за консулство на Прусия, а след Освобождението става собственост на българския възрожденец Стефан Камбуров. През 1987 г къщата се превръща в първия музей, представящ буржоазната култура в България. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Басарбовски манастир – единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX век манастирът останал без обитатели, но през 1937 г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.

Ще посетите и Иванови скални църкви – манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство (ХІІ – ХІV век) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Отпътуване за пещера Орлова Чука- открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959 г. в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града в около 18:00 ч.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в Русе;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Русе;
 • Посещение на къщата на Калиопа (без включена входна такса);
 • Посещение на пещера Орлова Чука (без включена входна такса);
 • Посещение на Басарбовски манастир (без включена входна такса);
 • Посещение на Иванови скални църкви (без включена входна такса);
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Входна такса за пещера Орлова Чука – 6 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

Минимален брой участници: 35

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Туроператорът си запазва правото на промяна на последователността  на посещаваните обекти;

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  0370010003745, гр. Варна.

 

 • Дни Място Времетраене: