Двудневна екскурзия до Русе,Бесарбовски манастир и Иванови скални църкви

Категория България
Месец октомври

Дата: 24-25.10.2020 г

Цена: 82 лв.

1 ден
Отпътуване от Варна, ул. Антим I в 08:00ч. Кратка почивка по маршрута. Пристигане в Русе – “Малката Виена”. Архитектурата в централната част на града е в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век. Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става кастелът Сексагинта Приста. По време на османското владичество градът е преименуван на Русчук. Русе е един от най-големите центрове на българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение. Настаняване в хотела. Ще направите пешеходна разходка в центъра на града – Историческия музей, основан през 1904г, Къщата на Калиопа – една от най- красивите къщи в Русе. Сградата, в която днес се помещава Музеят на градския бит, е построена през 1864г на самия бряг на Дунав. Освен с красивата си фасада, тя ще ви заплени и с преданието, което се носи за нея. В къщата е живяла Мария Калиш, съпруга на пруския консул Морис Калиш. Мария,която всички наричали Калиопа, била много красива жена. Според известна градска легенда, тя пленила сърцето на областния управител Мидхат паша. В знак на своята любов той ѝ подарява тази къща, но историята между тях няма щастлив край. Мидхат паша трябва да се върне в Цариград и дошлият на негово място нов управител решил, че освен поста ще наследи и любовта на Калиопа. Тя обаче не била съгласна с това и един ден я намират удушена. Никога не се разбира кой е убиецът. След нейната смърт къщата се използва за консулство на Прусия, а след Освобождението става собственост на българския възрожденец Стефан Камбуров. През 1987г къщата се превръща в първия музей, представящ буржоазната култура в България. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Басарбовски манастир – единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. За известно време през XIX век манастирът останал без обитатели, но през 1937г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.

Ще посетите и Иванови скални църкви – манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство (ХІІ – ХІV век) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития. Отпътуване за Варна. Пристигане в града в около 18:00ч.

Офертата включва:
• Транспорт от Варна с комфортен туристически автобус;
• 1 нощувка със закуска в Русе;
• Пешеходна обиколка в Русе;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.

Допълнителни услуги и мероприятия (по желание и с доплащане):
• Входни такси за за посещаваните обекти
– Исторически музей – 5 лв;
– Къщата на Калиопа – 4 лв;
– Басарбовски манастир – 4 лв;
– Иванови скални църкви – 5 лв.

  • Дни Място Времетраене: