Двудневна екскурзия до Кабиле -Ямбол

Категория България
Месец март

Дата: 12 -13.03.2022 г.

Цена: 85 лв.

 

1 ДЕН  Тръгване от Варна,ул. „АнтимІ”  до (Археологическя музей) в 08.00 ч..

Пристигане и разглеждане на останките от античния град Кабиле, обявен за Археологически резерват с национално значение и е разположен на площ от над 600 дка. Кабиле възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия. Бил е превзет от Филип Македонски през IV в. пр.н.е., а през първата половина на ІІІ в.пр.Хр. е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е бил и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница.

След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр., Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. сл.Хр. Разкопките на открито включват  базилики, църкви, крепостни стени и обществени сгради, а откритите находки са експонирани в археологическия музей към резервата.

Следва посещение на Кабиленския девически манастир “Рождество Богородично”. През късната античност (4-5в.) Кабиле е бил и голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Константин Велики. Още тогава манастирът разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да й носят вода от него. По-късно Кабиленския манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14в. Манастирът бил разрушен, но споменът за магическия извор останал и през 1898г. орачът Стоян Ганев от село Кабиле започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на вода. По-късно съселяните му го принудили да закопае извора и според преданието той ослепял на минутата. През 1918г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора и там бил построен малък параклис, около който в периода 1919-1944г. се издигнал манастир. Днес Кабиленския девически манастир “Рождество Богородично” e действащ и най-ценното в него е лечебния му извор, който е посещаван от много болни хора. Нощувка в Ямбол

2 ден Закуска. Разходка из града на Тунджа – старинния храм Св. Георги , Безистена /покрит пазар/, възстановен в автентичния си вид , Историческия музей – №99 в Стоте национални обекти Свободно време за обяд.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 18 часа.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в Ямбол;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Кабиле (без включена входна такса);
 • Посещение на Кабиленски манастир;
 • Посещение на Ямбол;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.

Офертата не включва:

 • Входна такса за Кабиле – 6 лв. за възрастни, 3 лв. за ученици,студенти и пенсионери над 65 г.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. -2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

 

Туроператор „Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с Застрахователно  Дружество  ”ЕВРОИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер  03700100003201, гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: