Великден в „Загадъчната Трансилвания“

Категория чужбина
Месец април

Дата: 14-17.04.2023 г.

 

Цена от Варна: 338 лв.

Цена от Шумен: 330 лв.

Цена от Русе: 325 лв.

Програма:

1 ДЕН / Варна-Куртя де Арджеш-манастир Козия-Сибиу

Отпътуване от Варна от ул. Антим I в 04:00 ч. Отпътуване от Шумен в 05:00 ч./пети километър/  Отпътуване от Русе в 07:00 ч. от бензиностанция OMV – в ж.к. Дружба

Преминаване на на българо – румънската граница през Дунав мост. Отпътуване към манастира Куртя де Арджеш,който е разположен на 180 км. От Гюргево,в парка до река Арджеш. Построен е в началото на 16 в.,когато едноименният град е бил столица на Влашко. Възхишение буди оригиналната архитектура на епископската църква „Успение Богородично“ с нейните усукани мавритански колони и купола с дантелените арки, както и кралската църква „Св.Николай“ с византийска архитектура от типа „вписан кръст“ и живопис в стил „Палеологичен ренесанс“.Епископската катедрала е един от най-известните архитектурни паметници на Влахия и е била превърната в некропол на румънското кралско семейство.През 2009 г. започва строителството на нова просторна съвременна църква,в която днес се пазят тленните останки на всички румънски крале и техните съпруги,както и мощите на Света мъченица Филофтея Търновска. Манастирът Куртя де Арджеш се свързва с легендата за българския майстор-строител Маноли неговата вградена в строежа невеста.

Отпътуване за град Сибиу. По пътя-кратка почивка и посещение на манастира Козия,в който се съхранява саркофагът на великия влашки владетел Мирчо Стари и гробът на майката на Михай Храбри.Манастирската църква „Света Троица“е издигната от Мирчо Стари през 14 век,манастирския комплекс е възстановяван  от Нягое Басараб и Константин Бранковяну,като при последния се сдобива с архитектурни елементи в стил „бранковенеск“.Архитектурата на манастирската църква е със силно сръбско и известно грузинско влияние.По нейн образец е построена и църквата „Св.Антоний“ в Букурещ.

Пристигане в Сибиу след обяд.

Сибиу е един от най-красивите трансилвански градове,наследник на „Чертвената крепост“-столица на Диета Трансилвания,в който се усеща силното германско влияние през вековете и немската култура.Запазени са част от крепостните стени,четири от защитните кули,старинните барокови площади,наричани „Големия“,“Малкия“ и „Хюет“,Дворецът Брукентал –първа румънска картинна галерия,Музеят на фармацията,Музеят на саксонското изкуство,Кулат ана съвета,Люксембурската къща,Мостът на лъжите,римокатолическата църква „Св.Троица“,лютеранската църква „Дева Мария“,Дебелата кула и др.

Настаняване в хотела и време за вечерна самостоятелна разходка.

2 ДЕН  Закуска.Отпътуване за Сигишоара.

През средновековието градът се е делил на Долен град и Горен град-цитадела. Крепостта на Сигишоара   е една от малкото обитаеми в Европа с нейните 164 старинни разноцветни къщи с традиционни трансилвански покриви и декоративни дървени капаци по прозорците.Запазени са крепостните стени,двете порти и 9 от съществуващите някога 14 кули.По време на пешеходната разходка ще се потопите в атмосферата на истински средновековен град,приличащ на декор за художествен филм –приказка.Цитаделата включва „Хълма на крепостта“ и „Училищния хълм“ с височина 429 м. Към последния води дървена покрита стълба със 175 стъпала,стълбата която учениците са изкачвали ежедневно.По нея може да се достигне до Саксонското гробищеи Църквата на хълма-единствената в Трансилвания с гробници под олтара, табернакум,малък орган и католически стенописи.Символ на крепостта е Часовниковата кула,построена през 14 век с височина 64 м. и 4 малки кулички.През среновековието тук се е намирало Кметството и тук е заседавал Съвета на старейшините и Градския съд.В горната част на кулата има две нива  с оригинални дървени статуетки-богове.Часовникът е монтиран през 17 век.Сега в часовниковата кула се намира Историческа колекция и вътрешна стълба,която води към тераса с прекрасен изглед към град Сигишоара.В близост до кулата се намира Флорентинската къща и домът,в който е роден самият Влад Цепеш-Дракула.

Свободно време за обяд и самостоятелна фотосесия.

Отпътуване за Сибиу. Подготовка за Великденската свята нощ.

Пожелание и срещу доплащане –Великденска вечеря –

3 ДЕН  Закуска.Пожелание и срещу доплащане-екскурзия до  солна мина Турда. Солната мина е едно извънземно място в Трансилвания с дълбочина 209 м.Преди милиони години районът е бил дъно на море.За добива на каменна сол се споменава за първи път в унгарски документ от 1271 г. Най-стара е мина Тереза,в която сега има зали разказващи за добива на сол през миналите векове и са показани съоръжения  за експлоатация на минните галерии. Галерия   Франц Йосиф представлява дълъг почти километър коридор,изкопан  с цел да се улесни транспортирането на солта от околните камери.По нея достигаме до стъкления 13-етажен асансьор,с който се спускаме до мина Рудолф,с размери в основата 85х50 м,където има детска площадка,съоръжения за спорт,виенско колело и сувенирен магазин.Под нея се намира подземното езеро на мина Тереза,където можете да погребете с лодка.Това е най-старата мина,има формата на камбана с дълбочина 112 м. и неголям солен остров.Слиза се по стълби или с асансьор.Постоянната годишна температура в мина Турда е 12-13 градуса.Благодарение на особения сух климат в солната мина се провежда лечение и профилактика на болести на дихателните пътища,алергични и респираторни болести.Там има почти нулева концентрация на алергени.

Отпътуване към град Алба Юлия. След около час сме пред Крепостта Алба Каролина. Може да се каже,че това са три крепости в една,съществували съответно през римско време,през Средновековието и през 19 век.Крепостта има форма на седмоъгълна звезда,с два реда крепостни стени,шест входа и седем бастиона.Разходката включва разглеждане на Катедралата на коронацията,в която са короновани крал Фердинанд и кралица Мария,Римокатолическата-католическата църква „Св.Михаил“,в която е погребан Ян Хунияди,Двореца на принцовете,паметника на Михаил Храбри,Залата на обединението,в която през 1918 г. е подписан  великия съюз между Трансилвания, Валахия и Молдова и е поставено началото на съвременната румънска държава, университета,библиотеката,руините на ХIII римски легион „Джемина“ и др.Всеки ден в 11.30 ч. патрулират войници облечени в австро-унгарски униформи,а всяка събота точно в 12.00 ч топовете стрелят по три пъти в чест на глага на крепостта.

Свободно време за фотосесии и късен обяд.Връщане в Сибиу-вечерта.

4 ДЕН   Закуска.Отпътуване за България.

По пътя почивка в град Брашов-още един прекрасен бароков трансилвански град.Кратка разходка до Площада на Ратушата,разглеждане отвън на Черната църква-най-голямата  протестантска църква между Виена и Истанбул,православната църква Успение Богородично,паметникът на Йоханес Хонтерус,библиотеката и гимназия на Хонтерус,градския фонтан.

Свободно време за обяд.Отпътуване за Букурещ.Пристигане във Варна вечерта.

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 3 нощувки със закуски в Сибиу – хотел 3*;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.;
 • Пешеходна обиколка на Сибиу;
 • Посещение на манастира Козия;
 • Посещение на Сигишоара;
 • Посещение на Куртя де Арджеш;
 • Посещение на Брашов;
 • Посещение на Букурещ;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

 • Входни такси за обектите;
 • Екскурзия до Солна мина Турда и Алба Юлия- 10 евро;
 • Великденска вечеря – 25 евро;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

 

 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010003745 гр. Варна.

 

 

 • Дни Място Времетраене: