Балканска скариада в Златоград

Категория България
Месец октомври

Дата: 16-18.10.2020 г

Цена: 135 лв.

 

Маршрут: Варна-Златоград-ТатулПерперикон-Кърджали-Каменните гъби-Варна

 

Програма:

1 ДЕН Отпътуване от Варна,ул.Антим 1 в 07.00 ч.Редовни почивки по пътя.Пристигане в Златоград.Настаняване в хотела.Разходка из старата част на града.Не пропускайте една от най-големите атракции –въртяно кафе на пясък.След обяд отпътуваме за Татул – светилището на боговете.

Светилището е впечатляващ мегалитен паметник – изсечена в скалата пресечена пирамида.Вътре са намерени два саркофага,3-метров кладенец и легло за главния олтар.В кръг наоколо са намерени много останки,включително и част от златна маска.Смята се,че светилището е показвало символичните погребения на Орфей и на тракийския цар Резос,за който легендите твърдят,че е участвал в Троянската война.

 

ВАЖНО*******  Има възможност непосредствено до подножието на обекта да се стигне и от хора със специални нужди по специално изградена пътека.

Връщане обратно в Златоград.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН  Закуска.Свободно време в Златоград за празника на скарата.Из целия град са разположени скари,които димят отрано – сръбски ущипци,румънски мичита,гръцки гироси,турски дюнери.Всичко това гарнирано със съответната музика,песни и танци.

Нощувка.

3 ДЕН  Закуска.Освобождаване на хотела.Отпътуване за Кърджали.Ще посетим манастира на отец Боян Саръев -един от най-мощните духовни центрове в България. Храмовият комплекс Успение Пресвета Богородица в кърджалийския квартал Гледка е едно от най-посещаваните от миряните свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че комплексът е стопанисван и изграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра в Родопите. При разкопки в близкия тракийски култов комплекс Перперикон археологът Николай Овчаров намира няколко реликвариума, съхраняващи по думите на специалисти част от кръста, на който е бил разпнат Христос. Отец Боян Саръев разказва за многото чудеса, станали на това място – за жени, които отдавна нямат деца и които след поклонение пред тях зачеват и раждат здрави деца, за дете от Златоград, което прохожда, за мъж от Стара Загора в шестмесечна кома, който се събужда след като му занасят парче памук, докоснато до парченцата…ще погледнем и „водното огледало”-внушителен канал на река Арда.Представлява внушително съвременно хидротехническо съоръжение,част от цялостен проект за благоустройството на града.

Посещение на Историческия музей, който се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ в. Заобиколен е от красив парк, приютяващ над 30 растителни вида, които могат да бъдат видени единствено в България. Експозиционните зали са разположени на три етажа с обща площ 1300кв. м. На първия етаж в девет зали хронологично е проследен животът в периода от VI хилядолетие пр. Хр. до Средновековието. Интерес представлява възстановка на селищна могила от неолита, фотоси на скални гробници, светилища, обредни плочи, римска керамика, бижута и накити от християнски некрополи и други. На втория етаж в четири зали е представена природата на Източните Родопи. Тук могат да бъдат видени фосили – вкаменелости на миди, охлюви, морски таралежи и звезди, корали и дървета, дори и на риба. Има също колекции от билки, от рудни минерали, както и фотоси на неповторими скални форми – Каменна сватба, Каменни гъби, Слонът, Вкаменената гора, Счупената планина. На третия етаж е разположена експозицията на отдел Етнография, наредена в 10 зали и представяща експонати от XIX и началото на XXв. Показани са възстановки на характерни за региона занаяти като земеделие, животновъдство, въглищарство, металообработване, обущарство, шивачество и тъкачество. От домашните занаяти са представени предене, плетачество, тъкане на кенарени платове.

Отпътуване за Перперикон -археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище отпреди 8000г през каменната ера,паметници от античността и средновековна крепост. Скалното светилище представлява огромен планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка. На самия връх е разположен огромен басейн, скални тронове, просторни изсечени в скалата помещения и пейки. В централната част на крепостта е разкрита късноантична християнска църква, еднокорабна с два притвора. Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци през 1362г и жителите му са отвлечени в робство.

Ще посетим и Каменните гъби. Според легендата въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача,който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на едната от тях, но щом докоснала земята, тя мигом се превърнала в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри,но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил от коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите каратепе (черен хълм).

Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 20.00ч.

 

Офертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в Златоград;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Татул(без включена входна такса);
 • Посещение на манастира на отец Боян Саръев;
 • Посещение на „Водното огледало” в Кърджали;
 • Посещение на Исторически музей (без включена входна такса);
 • Посещение на Перперрикон (без включена входна такса);
 • Посещение на Каменните гъби;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Татул – 3 лв. за възрастни, 1 лв. за ученици;
 • Перперикон – 3 лв.;
 • Исторически музей – Кърджали – 6 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Разходи от личен характер;

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

*Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100002625  гр. Варна.

 • Дни Място Времетраене: