Повече информация

Хърватска е държава в Югоизточна Европа. С великолепните си плажове и многобройните красиви острови, перлата на Адриатическо море, както често я наричат, е една от най – добрите морски дестинации в Европа. Хърватска, обаче е много повече от море, пясък и слънце. Хърватска притежава от всичко по много – от красиви градски пейзажи, множество исторически забележителности и паметници на културата, до изключително добре устроени природни паркове и   безспорно едни от най – кристално чистите морски води в цяла Европа.

Към цялото това изобилие не може да не добавим и фантастичната традиционна кухня и ароматните висококачествени вина.

Хърватска предлага безброй интересни места за посещение, забележителности и културни събития, привличащи хиляди туристи. На територията на страната има седем обекта включени в списъка на Юнеско за световното културно наследство.

Доказателство за уникалността на Хърватска като туристическа дестинация са следните забележителности:

Загреб –  в последните години Хърватската столица бързо се развива като популярна туристическа дестинация и  привлича около милион туристи годишно.

Градът предлага изключително добри условия за практикуване на културен и градски туризъм, многобройни са и възможностите за забавление. Загреб се слави и като центърът на целогодишния нощен живот в Хърватска – местата за посещение в това направление са многобройни – от стилни коктейл барове до алтернативни студентски клубове.

Някои от основните обекти за посещение в столицата включват: Катедралата, църквата Свети Марк, хърватският парламент и президентската резиденция, музеят Мимара и Археологическият музей. В града също така има и много зелени площи и паркове, сред които известен е паркът Максимир.

Дубровник – безспoрно най – посещаваната и популярна туристическа дестинация в Хърватска. Градът е разположен на Адриатическото крайбрежие и се слави с изключително добре запазения си стар град – заобиколен е от висока крепостна стена, която предлага възможността на туристите  да обиколят града, наслаждавайки се прекрасни гледки към морето и островите Локрум и Лапад, разположени в непосредствена близост.

Едни от интересните забележителности в града са: двореца Спонза, Доминиканската църква с нейната богата съкровищница, Францисканския манастир, крайбрежният булевард – Страдун, от двете страни на който се издигат изящни каменни дворци и  др.

Цавтат – малък курортен град, който привлича туристи с богатата си история и дълга плажна ивица.  Веднъж попаднали в Цавтат, не пропускайте да се  разходите край останките от градските крепостни стени, да посетите бароковата църква „Св. Никола”, а в стария Градски дворец може да намерите музея посветен на Балтазар Богишич – известен юрист и философ.

Разбира се, като повечето морски курорти, Цавтат предлага и уютни кафенета, барове и ресторанти, разположени по продължение на дългата крайбрежна улица. Приятно впечатление ще Ви направи и характерната Средиземноморска растителност.

Плитвички езера – най – старият природен парк на територията на Югоизточна Европа и най – обширният национален парк на територията на Хърватска. Изключително популярен е в цял свят със своите езера, събрани в каскади. Подредени са стъпаловидно, и свързани помежду си, следвайки посоката на водата. Уникалната красота на природен парк „Плитвички езера“, привлича над милион туристи целогодишно и определено си заслужава да се посети.

Остров Хвар – разположен е в Адриатическо море, на юг от град Сплит. Град Хвар (столицата на острова) е популярен курорт. Тук, може да посетите крепостта “Шпаньола”, построена от Венецианците, катедралата “Св. Стефан” и Францисканския манастир.

Освен с културните си забележителностите градът се  слави и с нестихващия нощен живот – множество са заведенията и клубовете, а някои от тях са разположени на малките островчета точно срещу град Хвар.

Стари град, (другият известен курорт на острова) пък е по-подходящ за тези, които искат да се насладят на тиха и спокойна почивка, далеч от шума на големия град.

Остров Хвар е известен като „Островът на Лавандулата”. Прозвището му не е случайно – тук се отглеждат големи количества от ароматното растение. Островът се слави и с производството на грозде, от което се правят качествени хърватски вина.

Трогир – е исторически град и пристанище на Адриатическия бряг. Интерес представлява историческият град на Трогир, който е част от списъка на ЮНЕСКО. Богатата култура на града е създадена под влиянието на гърците, римляните и венецианците.

Трогир е най – добре съхраненият комплекс в цяла Централна Европа. Центърът на историческия град е заобиколен от крепостни стени, а вътре се намират замъкът Камерленго, кулата, старинни жилища и дворци. В историческият център има 10-тина църкви и много сгради от XIII век. Интересна е и катедралата „Св. Лорънс от Трогир, която е построена през XIII век, като западния портал на катедралата е творение на известния хърватски майстор – Радован.

 

Интересните туристически места в Хърватска са многобройни, не пропускайте да посетите перлата на Адриатическо море!

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

  • Официално наименование:
  • Площ: 56 594 кв. км.
  • Население: 4 190 669 (2011 г.)
  • Официален език: хърватски
  • Столица: Загреб
  • Валута: хърватска куна
  • Религия:католицизъм
  • Часова зона: UTC+1
  • Климат: от умерено-континентален до средиземноморски

 

 

Оферти за тази дестинация

Времето днес

Къде се намираме:

Намерете ни във Facebook