Повече информация

Турция е истински рай за туристите. Плажните ивици са сякаш безкрайни, морската вода е кристално чиста, а курортите добре устроени. Историческите и културни забележителности изобилстват, а местните обичаи и традиционната кухня внасят допълнителен чар към туристическия облик на страната.

Турция е разположена между континентите Европа и Азия. Само 3 % от  територията й попадат в югоизточната част на Балканския полуостров. Останалите 97 % са разположени в Азия.

Територията на страната обхваща излаз на три морета – Черно, Мраморно и Егейско. Характерно за азиатската част е, че е предимно планинска. Най – високата точка в страната е застиналият вулкан Арарат (5 165 м.)

Турция притежава изключително богата история. Територията на страната е била населявана още от дълбока древност. Полуостров Мала Азия, включващ по – голямата част от територията на съвременна Турция е една от най – отдавна заселените части на света. Тук са били разположени неолитните селища Чаталхьоюк, Гьобекли тепе, Мерсин и Троя –  едни от най – старите в света.

Що се отнася до историческото богатство на Турция, несъмнено, най – голям принос имат епохите на Римската и Византийската империи. Не случайно днешен Истанбул (Константинопол) е бил столица на древната Римска империя. След упадъка на Византия, започва развитето и на една нова Велика сила – Османската империя, съществувала близо 7 века.

През 1923 г. Турция е обявена за република, а преходът е дълъг и труден. Периодът се свързва с името на Кемал Ататюрк – първият президент, наричан „Баща на нацията“. Ататюрк въвежда редица радикани реформи – отделя религията от държавата, забранява многоженството, въвежда европейското облекло. Целта е турската държава да излезе от средновековието и да навлезе в „новите времена“. Тези промени, естествено, оказват и благорпятно влияние върху развитието на туризма.

Турците като народ са изключително сърдечни и гостоприемни. Удовлетвореността на клиентите и качественото обслужване са от изключителна важност. Веднъж посетили Турция със сигурност ще останете очаровани.

Няма как да не се влюбите и в местната кухня – ароматни и разнообразни ястия като кебап, кавърма, капама. Изключително е разнообразието от сладки изкушения – баклава, кадаиф, халва, локум, марципан. Първенец сред сладкишите е именно баклавата. Приготвя се от  точени кори с орехова плънка, богато напоени със захарен сироп. Обикновено се сервира, поръсена с настърган шам фъстък. Турските сладкиши са известни в цял свят с уникалния си вкус.

Традиционното турско кафе също заслужава да бъде опитано – характеризира се с плътен вкус и силен аромат. Приготвя се в специално джезве и се сервира в малки чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в специални чаши и е доста силен.

Несъмнено Турция е истински рай за туристите. Предлага възможности за почивка в множество морски курорти, на изключително изгодни цени. Именно тук се намират едни от най- луксозните хотели в света. Особено подходящи за посещение са месеците септември и октомври. По това време активният сезон е отминал, но времето е все още топло, а цените са доста атрактивни. Едни от най- известните морски курорти са Бодрум, Кушадасъ, Мармарис, Анталия и Алания.

В Турция разбира се има и зимни курорти, като най – популярните сред тях са Улудаг и Паландокен.

Със сигурност в Турция има много места за посещение. Ето и някои от най – атрактивните:

Истанбул –  мостът между Европа и Азия и една от най-добре развитите туристически дестинации в страната. Въпреки че, не е столица на Турция, Истанбул е основният културен, икономически и исторически център на страната. Забележитлностите за посещение са безброй – турските бани (хамам) – казват, че ако не сте посещавали турска баня значи никога не сте били наистина чисти. Къпането в хамам е истински ритуал; дворецът Топкапъ – първият султански дворец и новият дворец Долмабахче, впечатляващ с пищност и изобилие от злато и кристал; Света София – една забележителна смесица между христианство и ислям. Днес Света София е превърната в музей, но дълго време е служила като християнска катедрала, а по-късно, след като Константинопол пада под Османска власт е била една от главните джамии в града; Синята джамия – единствената джамия в Истанбул с шест минарета. Наречена е синя заради 20 000 сини плочки използвани при строежа й. Другата известна джамия в града е Сюлеймание – в нея се намира мавзолеят на султан Сюлейман и съпругата му Рокселана.

Множество са и корабчетата, които плават из Босфора. Подходящи са за разходка и внасят допълнителен чар към приятната атмосфера на града.

Друга интересна забележителност е Капалъ Чаршъ, или Големият пазар. На територията му ума хиляди сергии, предлагащи богато разнообразие – злато, дрехи, килими, подправки и много много други интересни стоки. Задължителна част от пазаруването, разбира се, е пазаренето с търговците и продавачите.

Площад Таксим  (сърцето на новия Истанбул) също се възприема като средище на търговията. И не само – посещаван е от множество туристи и е известен  със своите магазини, ресторанти и хотели.

Анкара – столицата на Турция и вторият по големина град в страната. Въпреки, че не е посещаван от туристи колкото Истанбул, Анкара има множество исторически и културни забележителности. Множество са останките от римско време – римските бани, храмът на Август, колоната на Юлиан, старата Цитадела и други.

Основна забележителност в града е мавзолеят на Кемал Ататюрк. Архитектурата на мавзолея е впечатляваща. Състои се от три части – главна алея, церемониален площад и самата сграда на мавзолея. Около гроба на Ататюрк са разположени медни вази, в които има земя от почти всички райони на Турция.

В града могат да бъдат посетени много джамии и музей. Анкара има университети, консеватория и художествена академия.

Одрин – разположен е в турската част на областта Тракия, в близост до границите с Гърция и България.  Интересни забележителности в града са българските църкви „Св. Георги”, „Св. св. Константин и Елена” и джамията „Селимие” – символът на града. Построена е от българският еничар Мимар Синан. Според легендата прочутият майстор, получил вдъхновение, гледайки майчините си коси. Синан направил чудни плетеници на всичките тесни прозорчета на джамията по подобие на нейните плитки. Известна е още като джамията с 999-те прозореца.

Музеят на здравето е друга интересна забележителност. Преди близо 500 години, когато развитите европейски страни са смятали психично болните за обладани от дявола и са ги изгаряли на кладата, в Одрин са ги лекували с изключително нетрадиционни и напреднали за времето си методи – с музика, вода и ароматерапия. Днес музеят привлича с приятната си атмосфера, екзотични аромати и с ромоленето на водата бликаща от шадравана, разположен в центъра на сградата.

Одрин привлича и с множеството китни пазари, предлагащи ориенталски стоки на изключително изгодни цени – маслини, зехтин, ядки, подправки, традиционни сладкиши. Разнообразието от изгодни стоки, включително перилни препарати, омекотители и сапуни привлича множество шопинг туристи, предимно от съседните държави.

Чанаккале – разположен е на азиатската част на прохода Дарданелите, свървазщ Егейско и Мраморно море. Историята на Чанаккале е изключително пъстра. Попадал е под владенеито на древните гърци, римляни и византийци.

В наши дни, Чанаккале е един от най – европейски изглеждащите градове на Турция. Рядко може да видите забрадени жени, а кафенетата са пълни с младежи. Това си има и своето обяснение – около 30% от населението на града са студенти, следващи в местния университет.

Може би най – голямата забележителност в града е дървеният кон от филма „Троя“ (2004 г.). След края на продукцията, конят е подарен на Чанаккале, заради историческата му свързаност с древния град Троя.

Кушадасъ – слави се с неповторимата си атмосфера – чисти плажове и много приятни кафенета и заведения за хранене.  Популярни са т.нар. рибарски кафенета – цените са ниски, атмосферата не е луксозна, но храната е изключително вкусна. Може да си закупите прясна риба от пазара и да я донесете на място, където ще ви я приготвят. Този тип заведения работят денонощно.

Климатът в Кушадасъ е типично средиземноморски. Слънчевите дни в годината са около 300, което предполага дълъг летен сезон. Курортът предлага възможности за практикуване на водни ски, ветроходство и плажен волейбол.

Буквално преведено името на града означава „птичи остров“. Две са теориите за неговия произход. Едната предполага, че името му идва от малкия скалист остров във формата на птича глава. Островът е разположен в близост до пристанището. Другото предположение се основава на факта, че по време на сезонните миграции там се събират хиляди птици.

През 15-ти век градът е бил оживен център за търговците от Венеция и Средиземноморието. Интересни места за посещение в района са древния град Ефес, Памуккале, Националният парк полуостров Дилек.

Бодрум – е една от най – известните и посещавани дестинации в района на Измир. Плажовете са чисти и просторни, с фин пясък и плитки крайбрежни ивици. Основната туристическа зона тук е заливът Гюмбет. Старата част на града е прекрасна за разходка – уличките са тесни с безброй магазинчета за сувенири, къщите са ниски (до 3 етажа), боядисани в синьо и бяло –  типичната за района архитектура. Интересните места за посещение в близост са замъка в Бодрум, който днес функционира като музей, портата на Миндос, където са се състояли едни от най – ожесточените битки по време на обсадата от Александър Македонски; Мавзолеят в Халикарнас – едно от седмете чудеса на древния свят. За съжаление е разрушен през Средновековието в следствие на силно земетресение. Някои от останките му днес се пазят в Британския музей. Непрекъснато се организират екскурзии до Ефес – домът на Дева Мария, Памуккале и гръцкия остров Кос. Гюмбет се слави и като царството на нощния живот с множество си клубове и дискотеки. Хотелите в Бодрум предлагат множество удобства и „носят“ обещания за една прекрасна и спокойна лятна почивка.

Мармарис – от малко рибарско селище в миналото, днес Мармарис се е разраснал до един от най- големите морски курорти на Турската ривиера. Водата е кристално чиста, а планинските склонове се покрити с гъсти иглолистни гори. Мармарис предлага голямо разнообразие от водни спортове и няколко планински маршрута, подходящи за разходки. Едни от основните забележителности са турската баня (хамам), крепостта, която се намира до пристанището и заслужава да бъде посетена заради красивата гледка, която разкрива. Една от най-интересните ексурзии, които Мармарис предлага е посещението на близко разположения гръцки остров Родос. Там може да видите прочутия Родски колос статуатя на бога Слънце- едно от седемте чудеса на древния свят.

Ичмелер, или в превод „Изгубеният рай“ е един от най – приятните квартали за почивка в курорта. Намира се на 8 км. от центъра и предлага висококачествено хотелско настаняване и спиращи дъха гледки. Често Мармарис е наричан курорта на богатите. Тук има множество заведения за хранене, нощни барове и клубове, което внася допълнителна привлекателност за туристите- добре развит е нощният живот.

Анталия – перлата на Турската ривиера и своеобразен рай за туристите. Градът е разположен на средиземноморското крайбрежие и е заобиколен от живописни планини. Плажовете на Анталия могат да задоволят и най – големите изисквания на своите посетители. Броят на висококатегорийните хотели и ресторанти е огромен. Възможностите за културен туризъм в района също са многобройни. Не пропускайте да посетите: Археологическия музей, където се пази челюстната кост на Дядо Коледа, Триумфалната арка, построена в чест на император Адриан, религиозното училище Картай Медресе- интересно с необикновената си каменна зидария.

Старият квартал „Калейчи“ е мястото, където със сигурност ще усетите традиционната атмосфера, характерна за региона.В сърцето му са разположени малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия  също е изключително атрактивно- множество са уютните ресторанчета, кафенета и живописни гледки, които предлага на своите посетители.

Ефес – се намира в близост до Измир, на 19 км. от Кушадасъ. Ефес е бил един от най- важните древногръцки градове в Мала Азия. Някога тук са идвали Цезар, Марк Антоний и Клеопатра. Тук е родното място на Хераклит, Омир също прекарва известно време от живота си в Ефес.

Находките са бесзброй. Не случайно градът се слави като мястото с  най – голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието. Останки от древни бани, мозайки, различни глинени съдове могадт да се видят и днес. От храма на Артемида за съжаление са останали само няколко колони. Базиликата и горбноцата на Св. Йоан също се намират в Ефес. Смята се, че именно тук апостолът е написал своето евангелие.

Друга интересна забележителност в близост до Античния град е Домът на Дева Мария. Според християнските предания Св. Йоан отвежда Дева Мария в Ефес за да я скрие, след разпването на Христос. Божията майка остава до края на живота си в Ефес. Днес домът на Дева Мария е място за поклоничество както на християни, така и на мисюлмани. Хиляди туристи се стичат ежегодно на това свято място.

 

Памуккале – или „замъкът на памука“ е естествена природна забележителност. Заедно с древния град Йераполис (разположен на върха на Памуккале) попадат в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Памуккале възниква в следствие на множество земетресения- образуват се многобройни минерални извори с голямо съдържание на варовик. Мястото е изключително красиво, прилича на замръзнал водопад. Клеопатра също е посещавала това приказно кътче. Може да се потопите и в нейния извор – изворът на Клеопатра.

След попадане на местността под егидата на ЮНЕСКО се предприемат някои основни стъпки за нейното опазване – броят на хотелите се намалява до мунимум, не се разрешава влизантето с автомобили до изворите, разходките се осъществяват само на бос крак. Целта е местността да не се замърсява излишно.

Троя – е град разположен по бреговете на провинцията Чанаккале. Троя е бил център на Троянската война, описана от Омир в неговата „Илияда“. Археологическите проучвания доказват, че градът се е развивал активно през различните епохи – от Античността до ден днешен. През Бронзовата епоха Троя е бил важен търговски и пристанищен център, по време на Римската империя също се е радвал на разцвет. Постепенно запада и губи развитието си през епохата на Византийската империя.

Днес Троя привлича посетители предимно с легендите за Троянската война и хубавата Елена. Посещават го туристи, които искат да се потопят в епохата на древността и времето на Ахил, Хектор и Агамемном.

Пергам – е древногръцки град, намиращ се на територията на Турция. Днес носи името Бергама. Руините на Пергам се намират на около 8 км. от съвремениия турски град. Пергама или Пергамон е бил столица на кралство Пергамон. Днес могат да се видят останки от светилището на Атина, храма на Дионис, римските бани. Легендите разказват, че Марк Антоний подарява на Клеопатра библеотеката на Пергам, съдържаща над 200 000 книги.

Съвременният град Бергама е известен с памука, златото и висококачествените си килими. Многобройните древногръцки и римски артефакти привличат множество туристи.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

  • Официално наименование: Република Турция
  • Площ: 783 562 кв.км.
  • Население: 78 741 053  (2016 г.)
  • Официален език: турски
  • Столица: Анкара
  • Валута: турска лира (TL)
  • Религия: ислям
  • Часова зона: UTC+2
  • Климат: в раличните части: средиземноморски, планински, континентален, полупустинен
  • Тел. код: +90

Оферти за тази дестинация

Времето днес

Къде се намираме:

Намерете ни във Facebook