Повече информация

Сърбия привлича своите посетители с красивите планински вериги, добре запазените манастири и множеството исторически паметници от отминали епохи. Обширни са полята засадени с лозя, от които местните приготвят висококачествени вина.

Сърбия е разположена в Югоизточна Европа, като по-голямата част от страната попадна на Балканския полуостров.

Страната привлича съвременните туристи с красиви планини, добре запазени манастири и множество исторически паметници от отминали епохи. Голям е броят и на обширните поля, засадени с лозя.

Туристическият летен сезон е от май до септември, а зимният от ноември до март. Страната предлага приятни възможности за развитие на ски, културен, природен и градски туризъм.

Като народ сърбите са гостоприемни, сърдечни и обичат да се веселят. Непременно трябва да опитате и традиционната сръбска кухня, която по-скоро може да се причисли към балканската. Ястията са разнообразни: супи – гъсти и  вкусни; често се приготвят и ястия от свинско месо и риба. Гювечът, сармите, сладките тестени изделия  са още малка част от разнообразната кухня. Разбира се, не бива да забравяме и най – известно сръбско ястие – плескавицата, част от прочутата сръбска скара. Приготвя се от кайма, изпечена на скара. В миналото, когато все още не е имало машини за мелене на месо, каймата за плескавиците, се е кълцала на ръка. И до ден днешен това е предпочитан метод от традиционалистите – готвачи, които твърдят, че по този начин ястията стават по-сочни.

Макар и не много популярна като туристическа дестинация, Сърбия има какво да предложи на своите посетители. Ето и едни от най – интересните места за посещение:

Белград – столицата на Сърбия. Освен с множеството културни забележителности е известен и с активния си нощен живот. Няколко пъти Белград е бил опожаряван до основи. Градът е и един от най – древните в Европа, първите писмени сведения за сръбската столица датират още от римско време. Заслужава си да посетите: най – големият православен храм в страната – църквата „Св. Сава“, площада на Републиката, пешеходната улица „Княз Михайло“ и Белградската крепост, известна с турското си наименование „Калемегдан“. Крепостта се намира в едноименния парк „Калемегдан“ – най – големият в града и една от основните забележителности на Белград.

Ниш – един от най – старите градове на Балканите, наричан „портата между Изтока и Запада“. Още от древността е бил част от  важен търговски път. Интересни за посещение са площадът на Освобождението; паметникът на освободителите, Челе кула, сградата на Кметството, Националният театър, турската крепост, датираща от 18-ти век, считана за една от най – красивите и запазени средновековни крепости в света. Струва си да посетите и подземната търговска улица, разположена е успоредно на главната улица в Ниш и е осеяна с множество магазинчета.

Нови Сад – центъра на областта Войводина. В превод на български името означава „нова градина“. Основната забележителност в града е Петровардинската крепост. През 50-те години на 18 век по заповед на австрийската императрица Мария Тереза в крепостта започва строителна дейност, след която конструкцията на укреплението е подсилена от нови бастиони и се добавя часовникова кула. Характерно за часовника е, че стрелките са обърнати – малката показва минутите, а голямата часовете. Целта е екипажите на риболовните кораби, плаващи по Дунав да виждат от по – голямо разстояние точния час. Интерес представляват и готическата катедрала, синагогата, православната църква „Св. Георги“, градския музей и разбира се красивият дунавски парк. Добре изградените вело-алеи, многобройните кафенета и ресторанти също допринасят за приятната атмосфера на градчето.

Пирот – градът се слави с ръчно изработените килими от естествени материали и вълна, които могат да бъдат закупени почти навсякъде в града. Често го наричат „Малкия Йерусалим“, заради многобройните православни храмове – църкви и манастири. Разположени не само в града, но и в района около него.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

  • Официално наименование: Република Сърбия
  • Площ: 77 470 кв.км.
  • Население: 7 076 372  (2016 г.)
  • Официален език: сръбски
  • Столица: Белград
  • Валута: сръбски динар (RSD)
  • Религия: православно християнство
  • Часова зона: UTC+2
  • Климат: умерен
  • Тел. код: +381

Оферти за тази дестинация

Времето днес

Къде се намираме:

Намерете ни във Facebook