Повече информация

Румъния ще Ви плени с магическите си замъци, средновековни градове, красиви планински курорти и исторически забележителности! Веднъж посетите ли я непременно ще я обикнете!

Румъния се намира в Югоизточна Европа. Най – високата точка в страната е връх Молдовану (2 544 метра), разположен в Трансилванските Алпи. Карпатите е другата голяма планинска верига на територията на Румъния. Останалата част от страната е предимно равнинна. В по – голямата си част румънските гори са незасегнати от човешка дейност. Това има и своето обяснение – около половината от цялата европейска популация на кафяви мечки и сиви вълци се намира в Румъния. Най- плодородната територия в страната, разбира се, е Северна Добруджа. Голямо е разнообразието на растителни и животински видове. Страната разполага с множество природни паркове и резервати, най- големия от които е делтата на р. Дунав, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Освен с разнообразните природни забележителности, Румъния може да се похвали и с богатата си история. Преди около 2 500 години на територията на днешната ни северна съседка се заселва тракийското племе даки, в последствие територията попада под владенията  на Римската империя. А през Средновековието се оформят три княжества – Влашко, Трансилвания и Молдова. През 16-ти век страната пада под Османско робство. Независимостта си печели през 1878 г. Близо 40 години Румъния е била комунистическа държава, под управлението на Чаушеско.

Всичко това – красивите природни забележителности, пъстрата история и множеството архитектурни забележителности, превръщат Румъния в желана туристическа дестинация.

Тук успешно се развиват – морски, културно-исторически, еко и градски туризъм.

На територията на румънското черноморското крайбрежие са разположени няколко морски курорта със сравнително малки хотели, с архитектура напомняща за социалистическия строй. Характерно за летния сезон в Румъния е, че е сравнително кратък (около 3 месеца), това се обяснява с географското разположение на страната, заемаща северна част от крайбрежието на Черно море. Най – големият морски курорт в Румъния е Мамая, разположен в близост до град Констанца.

Що се отнася до зимните курорти, по – голямата част от тях са разположени в Карпатите – Пояна Брашов, Синая, Бущени и др. Ски курортите на Румъния предлагат сравнително добри условия за практикуване на ски спортове, за любителите на природата пък, планината осигурява прекрасни гледки и възможности за разходка.

Интересна и разнообразна е и румънската национална кухня, повлияна от  живота и бита на множеството народи населявали територията й. Сред специалитетите са мамалигата и пифтието. Мамалигата придобива популярност по време на окупацията на Добруджа. Приготвя се от царевично брашно, поднася се залята със сирене, червен пипер и олио. Много наподобява българския качамак. Пифтието е особено популярно по време на коледните празници – приготвя се от желирани късове свинско месо. Любителите на месните продукти не бива да пропускат дегустацията на традиционните румънски колбаси. Често овкусени с чесън и различни подправки, те имат прекрасен вкус и са чудесно мезе за местната румънска бира.

Румънците са изключително набожни (90% от населението изповядва православното християнство), сравнително гостоприемни и по – голямата част от тях говорят свободно английски език.

Много са местата, които заслужават да бъдат посетени в Румъния. Ето и основните туристически дестинации:

 

Букурещ – най – големият град и столица на Румъния. Често е наричан „Малкият Париж“, както заради всеизвестната прилика с френската столица, така и заради характерната архитектура, датираща от 19 век. Градската архитектура на Букурещ впечатлява както с изобилие, така и с големите мащаби. Допълнителен чар в красотата на града внасят и добре организираната транспортна мрежа, множеството магазини и търговски центрове, както и активния нощен живот.

Забележителностите в Букурещ са многообразни. Безспорно най – внушителна си остава сградата на Парламента – втората по големина след тази на Пентагона. Записана в книгата за рекорди на Гинес, тя разполага със 1 100 зали. За изработката на вратите и прозорците са използвани 700 000 тона бронз и стомана, килимите, покриващи залите са с обща площ 200 000 кв. м и много от тях са изработени на място- поради големите си размери внасянето им отвън е било практически невъзможно.

Триумфалната арка, построена в чест на загиналите в Първата Световна война румънски войници, също заслужава да бъде видяна. Със своите 27 метра височина тя се нарежда след космополитните сгради на румънската столица.

Сред останалите интересни забележителности в града са: Музеят на селото – къщите  му представят автентичната румънска архитектура и свидетелстват за бита и традициите в различни части на Румъния.; Природонаучния музей – огромни скелети на динозаври, над 300 000 артефакта, експонати, представени в естествена за тях среда с размери 1:1 и много много други, Патриаршията и църквата с мощите на Св. Димитър Бесарбовски и стария град с прекрасните реставрирани къщи по улица Липскани и стария княжески съд на Влад Цепеш – владетелят, увековечен от Брам Стоукър  като Дракула.

Имайте предвид, че Букурещ разполага с много приятни кафенета и ресторантчета. Прекрасни сладкарници, предлагащи прясно изпечени сладки и солени изкушения- понички, торти и други. Изобилието е голямо.

Със сигурност един ден няма да ви стигне да се насладите на красотата на този вибриращ и изпълнен с живот град!

Констанца и Мамая – Констанца е най- големият черноморски град в Румъния, а Мамая е най – големият и добре развит морски курорт. Интересните забележителности в Констанца са: центъра, Археологическия музей; джамията „Великия Махмути”, катедралата „Св.Петър и Павел”, Казиното, Пристанището, Паметника на Овидиус, Римски терми. Мамая пък ще Ви очарова с приятното си разположение, красива природа и една от основните атракции – кабинковия въжен лифт, от който се разкрива прекрасна гледка. И в Констанца, и в Мамая има много приятни заведения за хранене и кафенета, които предлагат традиционни специалитети и ароматно кафе.

Синая – намира се в сърцето на Карпатите и е най- популярният румънски ски курорт в световен мащаб. Разполага с 14 ски писти, с обща дължина 40 км. Предлага много добри условия за развитието на туризъм както през зимата, така и през горещите летни месеци. Интересни забележителности в района са синайския манастир, който е на повече от 300 години и замъка Пелеш. Други приятни зимни курорти в близост до Синая са Бущени – може би най – живописният зимен курорт по долината на река Прахова и Азуга, в него се намира най- дългата ски писта в Румъния – Сорица.

Пояна Брашов – международен ски курорт. В центъра му се разполага красиво езеро, заобиколено от луксозни хотели. Интересни забележителности в района са средновековният град Брашов, цитаделата на Рашнов и замъкът Бран, по – известен като замъка на граф Дракула.

Замъкът Бран – един от най – интересните и популярни замъци не само в Румъния, но и в цяла Източна Европа. Легендите за замъка разказват, че е бил главна крепост на владетеля Влад Цепеш известен като Влад Дракула. Въпреки, че никога не е бил обитаван за постоянно от влашкия владетел, се смята, че Влад е бил затворен в подземията на замъка за няколко дни по време на Османското робство.

Замъкът Бран добива широка популярност благодарение на книгата на Брам Стокър „Дракула“. Днес е превърнат в музей и в него могат да се видят много предмети на изкуството и различни мебели, принадлежащи на кралица Мария Румънска.

Замъците Пелеш и Пелишор – въпреки сравнително скромните си размери (само 160 стаи), замъкът Пелеш е смятан за един от най – красивите в Европа. Служил е  като лятна резиденция на крал Карол I.  Интериорът е меко казано впечатляващ, тук се пази и една от най – богатите европейски колекции с произведения на изкуството. Съвсем близо до Пелеш се намира и по – малкия по размери, но по нищо неотстъпващ на големия си събрат – замъкът Пелишор. Построен е в архитектурния стил арт нуво – любимият на кралица Мария. Именно тя се заема с обзавеждането му. Почти навсякъде могат да бъдат видяни любимите и символи – магарешкия бодил и лилията.

Замъкът Хунедоара – намира се в едноименния град Хунедоара и дълго време е бил част от Австро – Унгарската империя (до 1918 г.). В архитектурно отношение в него се наблюдава смесица на различни стилове- готически, ренесанс, рококо. Често е причисляван към списъка на най- впечатляващите дворцови постройки в света. Замъкът Хунедуара е изключително ценна архитектурна забележителност от периода на Средновековието. Свързва се с името на влашкия владетел Влад Цепеш. Пленен от Матиас Корвин, той прекарва 7 години в тъмницата на замъка Хунедоара.

Солната мина „Униреа“ – една от най – атрактивните дестинации в Румъния. Днес действа и като санаториум за лечение на белодробни заболявания, поради високото съдържание на натриеви йони и високата влажност. Във вътрешността на мината има изградени детски площадки, кътове за отдих, кафене. Състои се от 14 зали.

Полезна информация:

Официално наименование: Румъния

Столица: Букурещ

Площ: 238 391 кв. км.

Население: 19 759 968 души (2016 г.)

Официален език: румънски

Климат: умерен

Валута: румънска лея (RON)

Телефонен код: +40

Оферти за тази дестинация

Времето днес

Къде се намираме:

Намерете ни във Facebook