Повече информация

Македония е малка планинска държава, сгушена в сърцето на Балканския полуостров. Много са местата, които може да посетите. И типично по балкански храната е вкусна, а местните жители са малко шумни, но много гостоприемни.

Македония е малка планинска държава, разположена в самото сърце на Балканския полуостров. Страната е необикновено зелена, притежава естествена природна красота и е осеяна с красиви долини, езера и планински масиви.

Известна е с прочутите си вина, (многобройни са лозите и овощните градини, осеяли територията на Македония) старите манастири и православни църкви, големите търговски центрове и старите турски чаршии.

Гостоприемството на местните жители непременно ще Ви очарова, ще останете приятно изненадани от добре устроените хотели, както и от обслужването, което предлагат.

Непременно трябва да се насладите и на местната кухня. Можем да я наречем типично балканска – опитайте традиционната плескавица и множеството специалитети от месо. Постните сарми, тиквената супа и печения боб, наричан тафче-графче само допълват богатото разнообразие от местни специалитети. Прясна пъстърва от Охридското езеро се сервира в почти всяка кръчма.

Безспорно имам какво да се види и опита в Македония. И по всяка вероятност отделеното време няма да Ви стигне да разгледате всичко, което желаете.

Едни от основните и най – интересни забележителности в Македония са:

Скопие – столицата на Македония. Непременно трябва да минете по каменния мост над река Вардар, които свързва старата  и новата част на македонската столица. Именно той е символът на града. Интересни за посещение са още: Старата чаршия – много добре е запазен автентичният дух на това място – тесни арки, вековни джамии и турски бани. Различни занаятчии представят своите изделия в добре запазени старинни работилници; крепостта Кале, разкриваща невероятно красива гледка; църквите „Св. Климент Охридски“ и „Св. Спас“ също заслужават Вашето внимание. Обновената централна част на Скопие с пл. „Македония“ и къщата на Майка Тереза са още една интересна забележителност в града.

Охрид – безспорно един от най- красивите европейски градове, носител на многовековна история. Днес в Охрид може да видите красивата Самуилова крепост,построена от българския цар Самуил. Веднъж попаднали в Охрид, не пропускайте да посетите и манастирът „Св. Наум“, църквите „Св. София“ и „Св. Климент“.

Охридско езеро – заедно с град Охрид е включено в списъка на ЮНЕСКО за светвоно културно и природно наследство. Туризмът тук е много добре развит. Цялата езерна зона е осеяна с приятни кафенета, закусвални и ресторанти. Една от основните атракции е разходка с лодка по езерото – ще Ви очароват красивата природа, чистия въздух и кристална вода.

Струга – е  добре развита туристическа дестинация и град с важно културно значение. Всяка година през август се организират Стружки вечери, посветени на поезията. Къщите в Струга са много красиви – обикновено от бял камък с червен покрив, на два етажа. Това е местна традиция, спазвана от векове.  Почти всяка къща има и собствена изба, където се съхраняват домашните вина – още една гордост за жителите на Струга.

Интересни за посещение са манастира на Калиста, разположен на брега на Охридското езеро, църквата „Св. Богородица“ и църквата  „Св. Георги“, известна като църквата на Самуил.

Битоля – вторият по големина град в Македония. Битоля е голям културен, индустриален, търговски и образователен център. И тук има много какво да се види. Интерес представляват: Часовниковата кула, църквата „Св. Димитър“, притежаваща невероятни фрезки и икони, внушителна арка с фигурите на Исус и дванадесетте апостоли. Може да видите още старата чаршия, запазените турски бани и джамии, най-посещаваните са „Исакие джамия” и „Бялата джамия”. Всички те датират от  времето на Османско робство.

Прилеп- известен е като градът „под Марковите кули“, заради близостта му до кулите на Крали Марко. Култе на Марко предтсвляват средновековен град- крепост, издигащ се над града. Прилеп се слави  и с производството на тютюн. Много от световните производители на цигари, използват именно тютюн от Прилеп.

Преспанско езеро – водите на езерото са едни от най- чистите в света. Районът често се радва на местни посетители, както и на множество чуждестранни туристи. Във вътрешността на езерото се издигат два скалисти острова – „Голям град“ и „Малък град“. “Голям град”, който е част от Македония е дълъг около километър, има прекрасна растителност, множество дървета, както и едва забележими останки от царските градини на Самуил. Островът „Малък Град“ е част от територията на Албания, там се намира малка, полуразрушена църква.

Полезна информация:

Официално наименование: Република Македония

Столица: Скопие

Площ: 25 713 кв. км.

Население: 2 071 278 души (2016 г.)

Официален език: македонски

Климат: умерен

Валута: македонски денар (MKD)

Телефонен код: +389

 

Веднъж посетили Македония, непременно ще се влюбите в това малко кътче от рая! Не се колебайте, възползвайте се от нашите предложения за почивки и екскурзии в Македония!

Оферти за тази дестинация

Времето днес

Къде се намираме:

Намерете ни във Facebook